Věř svému talentu, radí Verstappenovi Pérez

Věř svému talentu, radí Verstappenovi Pérez

Sergio Pérez se domnívá, že by měl Max Verstappen spíše věřit svému talentu, než aby se staral o to, jak media vnímají jeho věk.

Verstappenův přestup do formule 1 po jedné sezóně strávené ve formuli 3 kritizovala řada osobností F1. Mistr světa z roku 1997 Jacques Villeneuve to popsal jako "nejhorší věc pro F1". Reagovala na to také FIA, která pro příští sezóny zavedla pravidlo, že pilotovi F1 musí být minimálně 18 let. Verstappen bude v královně motorsportu debutovat v 17 letech.

„Red Bull v něm viděl někoho výjimečného,” řekl o Verstappenovi Pérez. „Slyšel jsem o něm opravdu dobré věci, takže bude zajímavé sledovat, jak se tak skvělý mladík popere se vším tím tlakem. Přepisuje dějiny. Ten kluk musí být opravdu výjimečný, protože láme rekord.”

„Když jste dost dobří, Red Bull k vám má důvěru a pošle vás závodit, tak proč ne? Je to dobré pro sport a pro fanoušky.”

Pérez na příkladech z minulých let uvedl, že brzký vstup do F1 nemusí Verstappena zastavit v raketovém postupu vzhůru.

„Do F1 není přímá cesta. Mohli jste vidět spoustu jezdců, například Kimiho (Räikkönena), po jednom roce ani ne ve F3, ale ve formuli Renault, naskočil přímo do F1.”

„Media jsou vnější prvek, když se ale naučíte něco o strategiích, pneumatikách, rozdílech v množství paliva v průběhu víkendu, tak jsou to zkušenosti, které vám F3 nedá. Je tu pár věcí (na naučení), ale když jste dost dobří, tak se s nimi poperete.”

Sám Pérez strávil dvě sezóny v britské F3, než na dva roky přestoupil do GP2 a následně v roce 2011 v 21 letech do F1. Mexičan věří, že strávit pár sezón v juniorských formulových sériích mu pomohlo.

„V sedmnácti jsem vyhrál F3, když se ale zpětně podívám, bylo pro mě dobré, že jsem strávil čas i ve větších autech jako GP2.”

„Naučil jsem se toho hodně o strategii, zastávkách v boxech, zároveň jsem ale nebyl nějak spojen s týmem F1. To vám pomůže formuli 1 pochopit.”

Doporučujeme

Články odjinud