Velké týmy se s těmi menšími o peníze dělit nechtějí

Velké týmy se s těmi menšími o peníze dělit nechtějí

Ecclestone je prý ochoten roztrhat smlouvy a případně dát týmům i více peněz. Míček je ale na straně velkých týmů, které musí souhlasit se snížením svých příjmů. A to samozřejmě nechtějí.

Sauber, Lotus a Force India údajně vyhrožovaly bojkotem Velké ceny USA. Nakonec se tak nestalo, ale je zřejmé, že jim došla trpělivost a už v Brazílii může být opět veselo. Menší týmy chtějí změnu a to co nejdříve. Ecclestone sice je ochoten jednat, velké týmy už ale jeho nadšení nesdílejí.

„Každý tým vyjednal svou dohodu s držitelem komerčních práv. Myslím, že to je problém, který je potřeba řešit s ním, jak rozdělí peníze,“ říká Christian Horner.

Red Bull podle Hornera nesouhlasí s tím, aby se část peněz velkých týmů přesunula do kasičky těch menších. „Podepsali jsme dohody a já nejsem přesvědčený o tom, že i kdybychom zdvojnásobili peníze Caterhamu a Marussii, tak by to vyřešilo jejich problémy,“ pokračuje Horner v rozhovoru pro Autosport.

Podle Hornera je problém spíše v oblasti nákladů než příjmů. „Jsme pod obrovským tlakem, musím vyjít s naším rozpočtem. Pokud chce držitel komerčních práv dát peníze menším týmům, pak je to jeho rozhodnutí a odpovědnost,“ dodává Horner.

Marco Mattiacci by zase do formule 1 chtěl přivést více peněz, ale neměnit přerozdělování. „Ferrari je soustředěné na to, aby byl koláč větší, ne na to, abychom měnili způsoby jeho krájení,“ říká Ital. „Musíme se nejdříve podívat na to, jak zvýšit příjmy, to je priorita číslo jedna.“

Nejotevřenější z velkých týmů je tak Mercedes. „Víme, proč k tomu došlo. Pro Bernieho bylo velmi důležité, aby velké týmy, které jsou klíčové ve formuli 1, znovu podepsaly. Dnes jsme v situaci, která není dobrá, protože dva menší týmy odešly a některé další mají problémy. Je to na diskusi mezi týmy a Berniem. Je to jeho rozhodnutí, a pokud tak zvané větší týmy mohou něco udělat, pak myslím, že bychom měli zasednout ke stolu a bavit se o tom,“ říká Toto Wolff.

„Jako Mercedes myslím nejsme primárním cílem, protože jsme daleko od toho, co dostávají některé jiné týmy, takže uvidíme, s čím přijde Bernie.“ 

Doporučujeme

Články odjinud