Velká cena v Doningtonu by měla pomoci místní ekonomice

Obyvatelé se nemusí bát zvýšení hladiny hluku.

Okruh Donington Park má být od roku 2010 dějištěm Grand prix Velké Británie. Formule 1 se tam dosud jela jen v roce 1993 jako Velká cena Evropy. Tehdy zvítězil Ayrton Senna s vozem McLaren-Ford. Od té doby se ovšem výrazně změnily bezpečnostní standardy. Trať a její zázemí tak musí projít rekonstrukcí.

Úřady v hrabství South Derbyshire věří, že projekt, který by měl stát sto milionů liber, přinese do regionu řadu pozitiv. Finální rozhodnutí o změnách územního plánu má být vydáno ve čtvrtek 8. ledna, ale předpokládá se, že i hrabství North West Leicestershire, které bude záležitost projednávat, dá plánům zelenou.

Podle listu Derby Evening Telegraph by měl zisk z velké ceny přesáhnout výdaje, které bude potřeba vyčlenit na sanaci okolí. Formule 1 by se v Doningtonu měla jezdit minimálně deset let.

"Rozvoj kraje přinese značné ekonomické možnosti," prohlásil vedoucí oddělení služeb z úřadu v South Derbyshire Mark Alflat. "Velká cena by měla zaujmout diváky i soukromé investory. S očekávaným rozvojem přijdou i nové pracovní příležitosti."  

Alflat rovněž reagoval na stížnosti obyvatel okolních oblastí, kteří se obávají zvýšení hladiny hluku. Ta by se podle místních odhadů měla v okolních vesnicích zvýšit zhruba o 0,2 decibelu. "Úpravy na trati budou pozitivní, mělo by dojít jen k menším změnám. Je jen velmi málo míst, kde dojde ke znatelným změnám hladiny hluku," ujistil. 

Podle ředitele okruhu Simona Gilleta by měl být závod v roce 2010 první velkou cenou, na které nebudou parkovat automobily fanoušků. Ti by měli dorazit na okruh pouze hromadnou dopravou.

První etapa plánované rekonstrukce Doningtonu by měla být hotova v roce 2010. Zahrnuje rozšíření tratě a vybudování nového zázemí včetně paddocku či novinářského a zdravotnického centra. Ve druhé fázi se počítá s výstavbou nové hlavní tribuny.

Grand prix Velké Británie byla v roce 1950 prvním závodem v rámci mistrovství světa formule 1. Dějištěm bylo tehdy Silverstone, kde se závodilo celkem dvaačtyřicetkrát. Byly však doby, kdy se tento okruh pravidelně střídal s Aintree, kde se jelo pětkrát a Brands Hatch, kde se Velká cena Velké Británie konala dvanáctkrát.

Doporučujeme

Články odjinud