Velká cena USA v ohrožení? Jsme v háji, zní z Texasu

Velká cena USA v ohrožení? Jsme v háji, zní z Texasu

Na letošní Velkou cenu USA v Austinu asi příliš dobré vzpomínky mít nebudou. Pokazilo se vše, co se pokazit mohlo. Závod dokonce dostal od státu menší dotaci.

V Austinu si hned po závodě stěžovali. Poškodit je mělo zařazení Mexika do kalendáře i špatné počasí, kdy byla kvalifikace odložena na neděli a dva tréninky zrušeny (jeden zcela, na ten druhý nepustili pořadatelé fanoušky). V neděli přišlo 101 667 lidí. V loni to bylo 107 778 a v roce 2012 dokonce 117 429 fanoušků.

Ale je zde ještě jeden problém, který se objevil už před závodem, ale vyplaval na povrch teprve nyní. Texas pořadatelům slíbil dotaci 250 milionů dolarů, která měla být vyplácena v průběhu následujících deseti let. V letech 2012 až 2014 Austin skutečně dostal 25 milionů, ale letos byla částka snížena na 19,5 milionů dolarů.

„Chcete-li použít technický termín, tak myslím, že jsme v háji,“ řekl Bobby Epstein, kterého cituje Motorsport.com. Podle něj může být nyní závod ohrožen.

Původní dotace byla schválena za předešlého guvernéra. Nový auditor ale částku snížil. Princip je totiž takový, že velká cena dostává dotaci podle stejného klíče, podle jakého ji dostávají jiné velké akce.

Návštěvníci během víkendu utratí peníze za jídlo, ubytování apod. Z toho samozřejmě plynou peníze prostřednictvím daní do rozpočtu a dotace má tohle kompenzovat. Podle auditora je ale výpočet obtížný už jen proto, že se daně odvádí měsíčně nebo čtvrtletně, zatímco GP USA samozřejmě trvá jen několik dní. Předešlý výpočet byl navíc chybný. Započteny byly třeba i daně, které započteny být neměly.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud