Vedení F1 naštvaly „nepřijatelné“ komentáře prezidenta FIA | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Vedení F1 naštvaly „nepřijatelné“ komentáře prezidenta FIA

Představitelé královny motorsportu nejsou nadšeni výroky, které uvedl prezident FIA Muhammad bin Sulajim v souvislosti s nabídkou saúdskoarabských investorů na odkup F1.

V minulém týdnu obletěla svět motoristického sportu zpráva, že lídři saúdskoarabského státního investičního fondu vloni jednali s držiteli komerčních práv ze společnosti Liberty Media o odkoupení šampionátu formule 1. 

Podle agentury Bloombergu měla nabídka na odkup F1 činit 20 miliard dolarů (asi 440 miliard korun), což je asi pětinásobek toho, kolik před šesti lety za komerční práva zaplatila firma Liberty Media.

Krátce po zveřejnění této zprávy se prezident FIA Muhammad bin Sulajim nechal slyšet, že podobné spekulace nejsou pro sport prospěšné a zároveň zpochybnil i výši nabídky.

„Každému potenciálnímu kupci doporučujeme, aby se řídil zdravým rozumem, bral ohled především na dobro sportu a předložil jasný a udržitelný plán, ne jen velké peníze,“ prohlásil bin Sulajim.

Reakce F1, potažmo společnosti Liberty Media, na slova prezidenta FIA na sebe nenechala dlouho čekat. 

Vedení F1 odeslalo bin Sulajimovi dopis, ve kterém vyjadřuje nespokojenost nad jeho výroky s tím, že zasahují do správy komerčních práv F1.

Správa komerčních práv F1 je totiž od roku 2000, podle dohody s FIA o jejich 100letém pronájmu, výhradně v gesci jejich správce, kterým je v současnosti právě společnost Liberty Media.

„FIA se jednoznačně zavázala, že neučiní nic, co by poškodilo vlastnictví, správu nebo využívání těchto práv. Domníváme se, že tyto komentáře, učiněné z oficiálního účtu prezidenta FIA na sociálních sítích, zasahují do těchto práv nepřijatelným způsobem,“ uvedlo vedení F1 podle Autosportu v dopise.

Doporučujeme

Články odjinud