Ve sportovních vozech potřebuji více tréninku, ví Alonso

Ve sportovních vozech potřebuji více tréninku, ví Alonso

Dvojnásobný mistr světa F1 Fernando Alonso se postupně seznamuje se světem vytrvalostních závodů sportovních vozů. Oproti formuli 1 se přeci jen jedná o rozdílnou disciplínu a i sám Španěl přiznává, že pro pocit jistoty bude potřebovat více tréninků a testování.

Minulý víkend se Alonso zúčastnil testu nováčků WEC v Bahrajnu, kde poprvé usedl do prototypu LMP 1. V tomto týdnu se poté v Aragonu zúčastnil prvního testu Ligieru JS P217 týmu United Autosport, se kterým se v lednu postaví na start čtyřiadvacetihodinovky v Daytoně.

Šestatřicetiletý Španěl je šťastný ze svých prvních krůčků na scéně sportscar, nicméně si je vědom, že jeho výkony na trati s prototypy ještě nejsou ideální a potřebuje více najetých testovacích kilometrů.

„Je to zcela odlišné prostředí. Nejprve si musíte nastavit vlastní pozici v kokpitu a zároveň musíte dělat kompromisy kvůli parťákům, se kterými auto sdílíte.“

„Není zde vše na míru pro vás, jako ve formuli 1. O vše se dělíte, včetně nastavení vozu,“ popisoval Alonso své první dojmy z prototypů pro Autosport.

„Některých věcí se zde musím vyvarovat, z jiných se zase musím poučit. Uplatňuje se zde jiný jízdní styl, více se myslí na spotřebu paliva v nádrži.“

„Byl jsem spokojený s první dnem za volantem, ale stále potřebuji více času a tréninku, abych vyladil svoji rychlost a jízdní styl.“

Jezdci se ve vytrvalostních závodech musí také starat o šetření paliva, což bylo pro Alonso zprvu trochu frustrující. Celkově ale nechaly testy ve Španělovi dobrý dojem.

„Celkově to bylo OK. Každý týden řídím jiné auto. V Bahrajnu jsem byl šťastný za příležitost v LMP 1.“

„Jsou to jiná auta s jinými technologiemi. Některé z nich v F1 nemáme, některé byly u nás pro změnu zakázány, na příklad kontrola trakce, což ode mě vyžaduje jiný jezdecký styl.“

Fernando Alonso je pevně rozhodnutý zúčastnit se závodu 24 hodin Le Mans bez ohledu na to, jaké auto bude mít k dispozici ve formuli 1. Jestli se Španělova startu na trati La Sarthe dočkáme již příští rok však ještě jisté není.

„Stoprocentně se Le Mans zúčastním. Nevím ale, jestli to bude již příští rok nebo třeba až v sezóně 2019,“ řekl Alonso ke svému startu ve slavné čtyřiadvacetihodinovce.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud