Ve Spa vyhrál Hamilton, Vettela připravil o pódium defekt

Ve Spa vyhrál Hamilton, Vettela připravil o pódium defekt

Velkou cenu Belgie ve Spa vyhrál podruhé v kariéře Lewis Hamilton. Druhý dojel i přes nepovedený start Nico Rosberg a třetí Romain Grosjean. Sebastiana Vettela, který jel riskantní strategii jedné zastávky, vybouchla krátce před koncem pneumatika.

Po letní přestávce již tradičně pokračoval kolotoč formule v belgickém Spa. Kvalifikaci vyhrál po šesté v řadě Lewis Hamilton. Nico Rosberg na tom byl sice v trénincích poměrně dobře, ale nakonec se svým týmovým kolegou prohrál kvalifikační klání téměř o půl sekundy.

Z druhé řady odstartovali Bottas a Pérez. Mexičan se do druhé řady dostal díky penalizaci Grosjeana, který nasazoval novou převodovku.

Kvalifikace se nepovedla Ferrari. Vettel obsadil deváté místo (na startu osmý) a Räikkönen skončil kvůli ztrátě tlaku oleje už v druhé části. Nakonec navíc dostal penalizaci za nasazení nové převodovky a odstartoval tak až 16.

Z poslední řady pak odstartovaly vozy McLarenu. Tým z Wokingu nasadil v průběhu víkendu do každého vozu dva nové motory, což mu přineslo celkovou penalizaci 105 míst!

Závod v kostce:

  • Hülkenberg měl na startovním roštu technický problém, jezdci museli k dalšímu zahřívacímu kolu.
  • Rosbergovi se nepovedl start, později se ale vrátil na druhé místo.
  • Na druhé místo se dostal po startu Pérez
  • Technika zradila také Maldonada, Sainze a Ricciarda
  • Bottasovi během zastávky nasadili 3 střední a 1 měkkou pneumatiku
  • Vettelovi v předposledním kole vybouchla pneumatika. Vettel jel jako jediný na jednu zastávku.

Od Spa platí nová pravidla pro startovní procedury. Zejména spojka (bod záběru) je více v rukou jezdce. V Belgii bývá navíc obvykle dost divoký průjezd první zatáčkou.

Hülkenberg si v nájezdu na startovní rošt stěžoval na nedostatek výkonu, problémy přetrvaly i v zahřívacím kole. Hülkenberg byl povolán do boxů, pak ale tým rozhodnutí změnil a jezdec zamířil na startovní rošt, kde ovšem signalizoval problém s vozem. Pro zbytek pole to znamenalo extra zahřívací kolo. V tom zase hlásil podobné problémy Sainz, který zamířil do boxů. Později se ale do závodu vrátil.

Na tvrdší střední směsi startoval do závodu Nasr a jezdci McLarenu.

Hamilton měl dobrý start, což se ale nedalo říct o Rosbergovi, který se propadl. Na druhé místo šel Pérez, který si dokonce vyšlápl na Hamiltona.

Na třetí místo šel Ricciardo před Bottase a Rosberga. Němec ale už na konci prvního kola Bottase překonal. Dobře se v úvodu závodu prokousával Vettel, který šel ve druhém kole před Bottase také. Ve stejnou chvíli potkaly technické problémy Maldonada.

Startovním polem se prokousával také Räikkönen, který byl po pěti kolech už 11. Jenson Button si stěžoval na problémy s pohonnou jednotkou.

Ricciardo v kole 8/43 zajel do boxů pro nové pneumatiky. Grosjen si ve stejném kole vyšlápl na Bottase a byl v souboji o páté místo úspěšný. Williamsu se v závodě vůbec nedařilo. Massa byl v té době až devátý.

U Force Indie se samozřejmě snažili pokrýt Ricciarda, takže Pérez zajel do boxů hned kolo po Ricciardovi, ale indickému týmu to nevyšlo. Pérez se propadl za Australana.

V dalších kolech zajeli do boxů ostatní jezdci. Na trati zůstávali déle zejména jezdci Mercedesu a Ferrari. Räikkönen zajel pro nové pneumatiky v kole 12/43. O chvíli později si Pérez vzal zpět své místo, když předjel Ricciarda. Australan měl ale na rozdíl od Mexičana obuté tvrdší pneumatiky.

Rosberg zajel k mechanikům v kole 13/43. Po návratu na trať se objevil před Pérezem, který se s tím nechtěl smířit, ale před Rosberga se v Les Combes nedostal.

Hamilton zajel do boxů kolo po Rosbergovi. Mezi oběma byl rozdíl 4,5 sekund. Hamilton byl za Vettelem, který ale ještě nebyl v boxech. Tam zamířil v kole 15/43.

Valtteri Bittas musel neplánovaně do boxů. Williams dostal průjezd boxy za nasazení špatných pneumatik. Bottasovi totiž nasadili tři měkké a jednu střední směs.

Grosjean se v kole 19/43 dostal před Ricciarda a začal nahánět Péreze. V kole 20/43 se to Francouzovi povedlo a se svým lotusem tak šel na třetí místo. O chvíli později skončil závod pro Daniela Ricciarda, který svůj vůz odstavil přímo na začátku startovní rovinky. Na trati byl vyhlášen virtuální safety car. Řada jezdců toho využila k další zastávce.

V čele závodu tak byl Hamilton před Rosbergem, Vettelem a Grosjeanem, ale jezdec Lotusu byl jedním z těch, kteří již měli za sebou dvě zastávky v boxech.

Hamilton se v kole 30/43 vydal do boxů. Alonso mezi tím sváděl souboj se subery před branami bodované desítky.

Zajímavá situace byla u Ferrari. Vettel se pokoušel jako jediný dojet do cíle jen s jednou zastávkou. Grosjean ho ale postupně stahoval.

V kole 37/43 se Kvjat díky čerstvější měkké sadě dostal na sedmé místo před Räikkönena. Další obětí Daniila Kvjata byl Massa v kole 40/43, i když se jen tak tak poskládal do Les Combes. O kolo později ale s menší námahou se Kvjat dostal i před Péreze na páté místo.

Ve stejné chvíli jsme sledovali souboj mezi Vettelem a Grosjeanem. Vettelovi v předposledním kole vybouchla pneumatika a Němec se začal propadat. Třetí tak dojel Grosjean. 

Výsledky

P. Jezdec Tým Čas/ztráta Kola Body
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:23:40.387 43 25
2 Nico Rosberg Mercedes 02.058 43 18
3 Romain Grosjean Lotus 37.988 43 15
4 Daniil Kvyat Red Bull 45.692 43 12
5 Sergio Pérez Force India 53.997 43 10
6 Felipe Massa Williams 55.283 43 8
7 Kimi Räikkönen Ferrari 55.703 43 6
8 Max Verstappen Toro Rosso 56.076 43 4
9 Valtteri Bottas Williams 61.040 43 2
10 Marcus Ericsson Sauber 91.234 43 1
11 Felipe Nasr Sauber 102.311 43  
12 Sebastian Vettel Ferrari 1 kolo 42  
13 Fernando Alonso McLaren 1 kolo 42  
14 Jenson Button McLaren 1 kolo 42  
15 Roberto Merhi Manor 1 kolo 42  
16 Will Stevens Manor 1 kolo 42  
Carlos Sainz Toro Rosso   32  
Daniel Ricciardo Red Bull   19  
Pastor Maldonado Lotus   2  
Nico Hülkenberg Force India   0  

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud