Ve Ferrari bych byl dvojka, vysvětluje Coulthard odmítnutí lákavé nabídky

Ve Ferrari bych byl dvojka, vysvětluje Coulthard odmítnutí lákavé nabídky

Před startem sezóny 1996 byl David Coulthard velmi žádaným „zbožím“ na jezdeckém trhu. O jeho služby stálo Ferrari, Skot dal ale přednost McLarenu. V nedávném rozhovoru pro irskou televizi RTE vysvětlil proč.

Coulthard odstartoval svoji kariéru ve formuli 1 v roce 1994 u Williamsu a hned ve své debutové sezóně obsadil druhé místo v portugalském Estorilu. O rok později na stejném místě vyhrál, k tomu přidal dalších sedm pódií a v šampionátu skončil třetí.

Schopnosti vycházející hvězdy začaly zajímat další stáje včetně Ferrari. Italský tým o služby skotského jezdce velmi stál, nakonec ale dostal košem. Coulthard podepsal smlouvu u McLarenu a v roce 1996 tak začal závodit pro tým z Wokingu.

„Když jsem na začátku mé kariéry působil u Williamsu, tak můj manažerský tým vyjednal u McLarenu velmi lukrativní smlouvu. Mnohem lepší než dvouletý kontrakt, který na stůl předložil Williams,“ zavzpomínal vítěz třinácti velkých cen na ranou fázi svého působení v „královně motorsportu“.

„Tři měsíce po poslední grand prix roku 1995 v Adelaide jsem stál třináctý na startovním roštu s McLarenem v Melbourne.“

„Najednou jsem měl mnohem vyšší plat v méně konkurenceschopném autě. Prožil jsem si pár ‚sušších‘ let. Ale poté šla konkurenceschopnost nahoru,“ připomněl Coulthard výsledkově hubenější sezóny McLarenu 1996 a 1997.

Coultharda McLaren získal díky nabídce štědrého platu, výše měsíční gáže ale nebyla jediným faktorem, kvůli kterému Skot odmítl Ferrari. David Coulthard do italského týmu nechtěl přestoupit kvůli osobě Michaela Schumachera.

„Nabízená smlouva od Ferrari ze mě už na papíře dělala dvojku za Michaelem.“

„Nepochyboval jsem o tom, že Michael byl velmi silný pilot, celkově lepší než já. V tehdejší fázi mé kariéry jsem ale něco takového nemohl akceptovat. Proto jsem podepsal u McLarenu a myslím si, že pro moji kariéru to bylo správné rozhodnutí.“

Mezi sezónami 1997 a 2004 vyhrál Coulthard s McLarenem dvanáct závodů a v roce 2001 se stal vicemistrem světa. Na kýžený titul však na rozdíl o týmového kolegy Miky Häkkinena ani jednou nedosáhl.

Po sezóně 2004 rodák z Twynholmu McLaren opustil a následující čtyři roky závodil pro Red Bull, se kterým spolupracuje dodnes. Závodnická kariéra Davida Coultharda se definitivně uzavřela na podzim roku 2012 po třech sezónách s Mercedesem týmu Mücke Motorsport v DTM.

Foto: Getty Images / Christian Fischer

Doporučujeme

Články odjinud