Ve čtvrtek se slavnostně otevírá Silverstone v nové podobě

Přes veškeré peripetie při jednáních s Berniem Ecclestonem zůstává Velká cena Velké Británie na trati v Silverstone, která v uplynulých pěti měsících prošla rozsáhlou úpravou.

Ještě loni to vypadalo, že Silverstone, kde se jela první velká cena Mistrovství světa formule 1 v historii, zmizí z kalendáře a závod F1 se přestěhuje do Doningtonu. Ten ale nedokázal včas zahájit potřebnou rekonstrukci a Silverstone se znovu dostal do hry. Jednání však byla složitá a Ecclestone dlouho tvrdil, že raději zruší britskou velkou cenu, než aby se vrátila do Silverstone.

"Zažili jsme mnoho bezesných nocí a stresových situací," přiznal Damon Hill pro list Sunday Mail. Mistr světa z roku 1996 je prezidentem Klubu britských závodních jezdců (BRDC), který okruh vlastní. Nyní je nová podoba tratě dokončena a ve čtvrtek ji bude slavnostně otevírat vévoda z Yorku.

"Vytvořili jsme závodní okruh budoucnosti. Bude to opravdový trhák," věří Hill. Velká cena formule 1 se letos pojede 11. července. Velká Británie disponuje dvěma mistry světa z posledních dvou let Jensonem Buttonem a Lewisem Hamiltonem. Oba letos závodí v týmu McLaren a nejen Damon Hill by si přál, aby spolu na domácí půdě svedli boj o vítězství. 

"Britský motoristický sport prožívá opravdu silné období," libuje si Hill. "Jsem hrdý na to, čeho jsme díky odhodlání a tvrdé práci našeho týmu v Silverstone dosáhli. Ale nesmíme se nechat uspokojit. Stačí podívat se přes Kanál na Francii, která už nemá velkou cenu." Hill zdůraznil zásluhy výkoného ředitele okruhu v Silverstone Richarda Phillipse a Neila Englanda, kteří se rovněž podíleli na jednáních s Ecclestonem.

Přeměna tratě trvala pět měsíců a stála pět milionů liber. Úpravy se dotkly celkem šesti zatáček a okruh nyní měří 5900 metrů místo původních 5140. Čas na jedno kolo by se měl prodloužit o necelé čtyři sekundy, ale díky charakteru tratě se má podle odhadů průměrná rychlost vozů F1 zvýšit o dvacet kilometrů za hodinu.

"Myslím, že máme nejlepší závodní okruh na světě. Jsem přesvědčen, že to tak zůstane," věří Hill. První zatěžkávací zkouškou nové tratě bude víkendový závod šampionátu FIA GT1.

Okruh byl radikálně přebudován. Z Abbey Corner už jezdci nezamíří do Farm Straight, Bridge a Priory, ale zahnou doprava, pak je bude čekat pět nových zatáček a na původní trať se znovu vrátí až v Luffield.

"Jezdci Silverstone vždycky milovali a doufáme, že jsme připravili vzrušující trať, na které budou závodit ještě raději než dříve," věří Hill a dodává, že na okruhu se najdou zajímavé zatáčky, ale i místa k předjíždění.

Kromě velké ceny formule 1 bude Silverstone hostit také závod MotoGP i mistrovství světa superbiků. Kontrakt s Berniem Ecclestonem je podepsán na deset let s opcí na dalších sedm. Tato smlouva stojí Klub britských závodních jezdců tři sta milionů liber. Tuto sumu BRDC schválil, i když Hill argumentoval, že by okruh s takovou historií měl nárok na lepší nabídku. Ecclestone však kontroval, že existuje řada zemí usilujících o pořádání velké ceny, které jen čekají na uvolněné místo.

Příští rok se Silverstone dočká také nových boxů, které mají vyrůst na rovince Club.

Doporučujeme

Články odjinud