Vážně jsem si to užil, řekl o své premiéře v Le Mans Montoya

Vážně jsem si to užil, řekl o své premiéře v Le Mans Montoya

Vítěz monacké grand prix a dvojnásobný šampion Indy 500 Juan Pablo Montoya se letos ve svých dvaačtyřiceti letech poprvé v kariéře zúčastní slavné čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans. S tratí La Sarthe se rodák z Bogoty poprvé seznámil v neděli během dvou testovacích session.

Montoya v tomto roce hají barvy týmu Penske v zámořském šampionátu IMSA WeatherTech Sportscar Championship, kde pilotuje prototyp Acura DPi. Do Le Mans přiletěl kolumbijský pilot přímo z Detroitu, kde v sobotu obsadil ve dvojici s Danem Cameronem třetím místo v pátém podniku sezóny 2018.

Letošního Le Mans se však bývalý pilot stájí BMW Williams a McLaren ve formuli 1 zúčastní s prototypem Ligier JS P217 Gibson #32 týmu United Autosports ve třídě LMP 2. Jen pro připomenutí, se stejným týmem letos Fernando Alonso absolvoval čtyřiadvacetihodinovku v Daytoně.

Montoya se svými parťáky pro „závod závodů“ Williamem Owenem a Hugem de Sadeleerem absolvoval během neděle první kola po okruhu La Sarthe a „Le Mans Test Day“ si podle vlastních slov užil.

„Zcela upřímně, neměl jsem žádnou představu o tom, jaké to v Le Mans bude. Vážně jsem si to ale užil. Vůbec jsem nevěděl, co očekávat, a tak jsem k tomu přistoupil uvolněně a s čistou hlavou,“ rozpovídal se Kolumbijec pro motorsport.com.

„Vyzkoušel jsem již Le Mans na simulátoru, abych se zlepšil, což se mi na simulátoru v Miami trochu povedlo. Bylo skvělé jezdit tady. Velmi mě překvapilo, jak zábavný a náročný tento okruh je.“

Kolumbijský pilot si během testovacího dne oblíbil zejména rychlé pasáže trati La Sarthe, mimo jiné slavné zatáčky Porsche.

„Rychlé zatáčky jsou zde velmi zábavné, protože jsou doopravdy rychlé. Když něco uděláte špatně, tak vás to může hodně bolet. Takový okruh bych teď v F1 nenašel.“

„Vjedete do zatáček Porsche se zařazeným pátým rychlostním stupněm a jen doufáte, že budete mít dostatek přilnavosti. Je to sekce, kde prostě musíte odpojit mozek a jet. Když se vám to povede správně, tak si jen řeknete wow!“

Juan Pablo Montoya byl během „Test Day“ nejrychlejším jezdcem posádky vozu #32 a jeho nejlepší čas 3:32.363 stačil na čtrnácté místo ve třídě LMP 2. Kolumbijský pilot je však přesvědčený, že mohl jet mnohem rychleji.

„Byl jsem vlastně velmi šťastný. Auto se chová úplně jinak než to, které řídím v USA. Během neděle jsem stále zrychloval a na konci druhé session jsem měl tři nebo čtyři kola, ve kterých jsem se mohl až o dvě sekundy zlepšit. Bohužel mě však pokaždé zdržel provoz na trati.“

Foto: Martin Straka

Doporučujeme

Články odjinud