Vasseur chce, aby se o překročení rozpočtového stropu rozhodovalo rychleji a tresty byly přísnější | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Vasseur chce, aby se o překročení rozpočtového stropu rozhodovalo rychleji a tresty byly přísnější

V případech překročení rozpočtového stropu ve formuli 1 se příště musí jednat rychleji a postih musí být přísnější, říká nový šéf Ferrari Frédéric Vasseur v reakci na loňskou kauzu kolem konkurenčního týmu Red Bull.

Při kontrole finančních pravidel bylo vloni zjištěno, že tým Red Bull v roce 2021 překročil rozpočtový strop ve výši 145 milionů dolarů o 1,6 %. Za porušení pravidel dostala stáj z Milton Keynes pokutu ve výši sedmi milionů dolarů a přišla o 10 % času, který může v následujících dvanácti měsících využít v aerodynamickém tunelu.

A zatímco zástupci Red Bullu hodnotí trest jako „drakonický“, sportovní ředitel Ferrari Laurent Mekies si myslí, že trest není dostatečný, protože Red Bull mohl peníze z aerodynamických testů utratit v jiné oblasti.

Red Bull tvrdí, že částka, o kterou byl překročen rozpočtový strop, šla na catering a mzdy zaměstnanců, soupeři se ale domnívají, že i malé překročení rozpočtu může mít velký dopad na výkony na dráze.

Vasseur označil rozpočtový strop za „jasně nejlepší pravidlo, které jsme ve F1 zavedli“. Podle něj je ale potřeba proces kontroly urychlit a udělovat přísnější tresty i za malé překročení rozpočtového stropu.

„V první řadě musíme zapracovat na tom, aby to netrvalo tak dlouho. Musíme najít způsob, jak jednat mnohem dříve. A v rozhodnutí možná musíme být trochu přísnější,“ řekl Vasseur pro Motorsport.com.

„Dobře, tohle bylo poprvé, odteď ale musíme zapomenout na drobné a velké. Protože pro mě dva nebo tři miliony na vývoj nejsou málo, ale hodně. Myslím, že při rozhodování musíme být mnohem přísnější a rychlejší.“

Hranice menšího a většího překročení výdajů je v současných finančních pravidlech stanovena na 5 % překročení rozpočtového stropu.

Podle prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA) Muhammada bin Sulajima by od letošního roku měly být rozhodnutí o případném překročení rozpočtového stropu vydávána dříve než vloni, kdy se Red Bull dozvěděl výši trestu až v říjnu.

Doporučujeme

Články odjinud