Vandoorne věří v úspěšnou kampaň s Mercedesem ve formuli E

Vandoorne věří v úspěšnou kampaň s Mercedesem ve formuli E

Belgičan Stoffel Vandoorne je jedním z pilotů Mercedesu pro debutovou sezónu německé značky v šampionátu formule E. Bývalý pilot stáje McLaren věří, že Mercedes zná ty správné ingredience pro úspěch historicky prvního čistě elektrického závodního programu „stříbrných šípů“.

Mercedes představil na frankfurtském autosalonu nový monopost EQ Silver Arrow 01 a spolu s tím také odhalil složení jezdecké dvojice pro nadcházející sezónu formule E, kterou bude tvořit nováček Nyck de Vries spolu se Stoffelem Vandoornem, který již v minulém ročníku elektrické série působil u stáje HWA.

Sedmadvacetiletý Belgičan je optimistický. Pro nové tovární týmy bývají debutové sezóny vždy obtížné, Vandoorne ale věří v rychlou adaptaci Mercedesu, který bude v sezóně 2019/2020 ve formuli E nováčkem spolu s týmem Porsche.

„Na rozdíl od minulé sezóny nyní cítím velký potenciál, takže se velmi těším na to, jak bude fungovat náš balíček,“ rozpovídal se Vandoorne pro e-racing365.com.

„Tým má výborné zdroje a ty správné ingredience pro úspěch, takže počkejme a uvidíme.“

Stoffel Vandoorne díky startu nové fáze kariéry ve formuli E dostal nový impulz poté, co skončil u McLarenu ve formuli 1.

„Bylo osvěžující přijít do formule E, kde panuje normálnější prostředí a vše se točí především kolem závodění.“

„Minulou sezónu jsme věděli, že nemáme ten nejlepší balíček. Ve formuli E ale víte, že pokud poskládáte dohromady všechny díly skládačky, tak budete moci bojovat o skvělý výsledek, což je velmi motivující.“

Belgičan má zkušenosti ze dvou velmi odlišných formulových sérií, takže může porovnávat nutné odlišnosti v jízdním stylu. Formule 1 i formule E individuálně vyžadují velmi odlišný přístup k řízení.

„Přišel jsem z formule 1, kde pro vás po kontaktu s jiným jezdcem závod většinou skončí, protože zlomíte nějaké malé aerodynamické křidélko a okamžitě kvůli tomu ztrácíte velké množství přítlaku.“

„Ve formuli E ale musíte na ostatní útočit stylem ‚dveře na dveře‘, ne příliš, ale musíte být v rozumné míře agresivní.“

Stoffel Vandoorne ve své debutové sezóně ve formuli E získal jedno pódiové umístění (třetí pozice v Římě) a celkově obsadil šestnácté místo se ziskem pětatřiceti bodů. Získal tak o šestadvacet bodů více než týmový kolega Gary Paffett, v barvách Mercedesu se však bude chtít belgický pilot posunout ještě dále.

Nová sezóna formule E odstartuje dvěma závody v Rijádu o víkendu 22. a 23. listopadu.

Foto: Formula E

Doporučujeme

Články odjinud