Vandoorne v rudém? Je to možná reálnější, než si myslíte

Vandoorne v rudém? Je to možná reálnější, než si myslíte

Mohl by Stoffel Vandoorne příští rok obléknout barvy týmu Ferrari? Je to možné.

Pomalu ale jistě se nám rýsují jezdecké sestavy pro příští rok. Několik zajímavých otázek ale ještě musí být zodpovězeno. Stále je spousta míst, která nebyla potvrzena.

Podle aktuálních spekulací by za Toro Rosso mohli v příštím roce jezdit Daniil Kvjat a Pascal Wehrlein. Současně Ferrari tlačí na to, aby Antonio Giovinazzi nahradil Marcuse Ericssona.

Tyto dvě věci spolu souvisí. Kvjat a Giovinazzi totiž nyní působí u Ferrari. Týmy věnují stále větší důležitost práci na simulátorech. Pokud Kvjat a Giovinazzi z Maranella odejdou, bude muset Scuderia nabrat nové jezdce. V minulosti bylo Ferrari v tomto ohledu poměrně agresivní. V roce 2014 třeba přišel do týmu Jean-Éric Vergne a potom právě Daniil Kvjat.

Týmy mají obecně tendenci vybírat ze dvou lukrativních skupin – v té první jsou jezdci s čerstvou zkušeností s aktuálními vozy. Ideální volbou jsou tedy pro Ferrari, jak se i ukázalo v posledních letech, jezdci, kteří přišli o sedačku.

Druhou skupinu tvoří mladíci. Nemají sice žádné zkušenosti, ale můžete je posadit i do reálného vozu v rámci sezónních testů. Dva ze čtyř dnů musí týmy věnovat právě mladíkům.

Do Ferrari by v případě konce současných vývojových jezdců určitě nezamířil Ocon, který patří Mercedesu. Favoritem může být v případě konce u Sauberu Marcus Ericsson. Další možností může být právě i Vandoorne. 

Je samozřejmě otázkou, do jaké míry bylo pro Ferrari v minulosti klíčové, že jezdci Red Bullu přinesli cenné informace ze simulátoru v Milton Keynes. Vandoorne by asi moc cenných informací z McLarenu nepřinesl.

Vandoorne má stále několik možností. Mohl by potenciálně jezdit za Sauber, Williams nebo Toro Rosso. Jeho šance jsou ale spíše menší. 

Potvrzení jezdci pro rok 2019

  • Mercedes: Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
  • Red Bull: Max Verstappen, Pierre Gasly
  • Renault: Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo
  • McLaren: Carlos Sainz, Lando Norris
  • Ferrari: Sebastian Vettel, Charles Leclerc
  • Sauber: Kimi Räikkönen

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud