Vandoorne měl smůlu na nejhorší formu McLarenu v historii

Vandoorne měl smůlu na nejhorší formu McLarenu v historii

Belgičan vstupoval do formule 1 s pověstí velkého talentu, královnu motorsportu však opouští bez výraznějších úspěchů.

Od Stoffela Vandoorna si McLaren hodně sliboval. Chráněncem týmu z Wokingu byl dlouho před vstupem do formule 1. V roce 2015 vyhrál GP2, v sezoně 2016 debutoval v Grand Prix Bahrajnu, kdy nahradil zraněného Alonsa.

Loni již byl stálým jezdcem McLarenu. Svou první kompletní sezonu si však jistě představoval jinak, dojel třikrát na bodech a celkově skončil šestnáctý. Letošní vývoj je i přes změnu dodavatele motorů podobný, v průběžném pořadí Vandoorne drží rovněž šestnáctou příčku.

Na začátku září bylo oznámeno, že po sezoně odejde od McLarenu. V půlce října pak bylo jasné, kam budou směřovat jeho další kroky – do formule E. Jisté tedy je, že z formule 1 odejde se zcela jinými výsledky, než čekal on sám i okolí.

„Je škoda, že jsem v F1 neměl lepší výsledky, ale tak už to někdy bývá. Vypadá to, že jsem do McLarenu vstoupil v tu nejhorší možnou dobu. Bylo to mimo mou kontrolu. McLaren mi byl skvělou oporou za dob mého působení v GP2 i Super Formula. Také mi umožnil debutovat ve formuli 1.

Jediné, co bylo špatné, bylo načasování kolem kvality vozu. Je to smůla, ale musíme jít dál. Čeká mě zcela nová výzva. Měl jsem šanci testovat ve Valencii a měl jsem z auta vážně dobrý pocit. Nebudu mít moc času na aklimatizaci, a tak se budu muset rychle učit, hlavně zkraje sezony.

Řízení vozu a celý ten seriál pro mě bude něco zcela nového, výzva to bude i pro tým. Po stránce softwaru se vše může rychle měnit. Vůz se oproti formule 1 chová zcela jinak. Mají horší přilnavost, všechno je více na hraně. Kvalifikace je podobná, ale v závodě se hodně vyplácí efektivní jízda,“ prohlásil Vandoorne.

V elektrických formulích bude Stoffel Vandoorne hájit barvy týmu HWA Racelab, který má blízko k Mercedesu. Jeho týmovým kolegou bude Brit Gary Paffett.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud