Vandoorne je zvědavý na rychlost v zatáčkách

Vandoorne je zvědavý na rychlost v zatáčkách

Belgický pilot stáje McLaren Stoffel Vandoorne netrpělivě vyhlíží první testování nového monopostu na trati a těší se na objevování jeho možností. Zvědavý je především na rychlost v některých zatáčkách.

Podle předpokladů by měly být nové vozy formule 1 v roce 2017 na okruzích rychlejší o tři až pět sekund na kolo. Zrychlení vozů způsobí nová aerodynamika ve spojení s nově mnohem širšími pneumatikami Pirelli.

Na rychlost monopostů pro sezónu 2017 se těší i jezdec McLarenu Stoffel Vandorne. Čtyřiadvacetiletý Belgičan je přesvědčen, že v některých zatáčkách budou moci piloti nově jezdit na plný plyn. Jako příklad uvedl Vandoorne třetí zatáčku na okruhu v Barceloně.

„Vážně doufám, že třetí zatáčku v Barceloně budeme letos projíždět na plný plyn. Toto místo znám velmi dobře již z juniorských formulových sérií, ve kterých jsem zde byl zvyklí jezdit s pedálem na podlaze. Doufám, že nyní to bude možné i ve formuli 1,“ řekl Stoffel Vandoorne v rozhovoru pro oficiální webové stránky McLarenu.

V letošní sezóně je pravděpodobné, že z mnoha vysokorychlostních zatáček se stanou „rovinky“. Jezdci zde již totiž nebudou muset ubírat na rychlosti.

„V podobných zatáčkách nelze dělat nic jiného, než sešlápnou pedál až na podlahu a být citlivý na volantu, aby nedocházelo ke ztrátě rychlosti. Budeme tvrdě pracovat na tom, abychom z podobných pasáží získávali maximum výkonu. Ve vysokorychlostních zatáčkách již nebudeme ubírat plyn, středně rychlé se promění ve vysokorychlostní a jen v těch nejpomalejších pasážích se toho na jízdě mnoho nezmění,“ myslí si belgický pilot před startem nové sezóny.  

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud