Vandoorne bude závodit ve formuli E za "předskokana" Mercedesu

Vandoorne bude závodit ve formuli E za "předskokana" Mercedesu

Stoffel Vandoorne přechází z formule 1 do formule E. Závodit bude za stáj HWA, která je úzce propojená s automobilkou Mercedes a v šampionátu elektrických monopostů "připraví půdu" pro plnohodnotný vstup "stříbrných šípů" do série.

Není to překvapení. O přestupu Vandoorna do formule E se v posledních dnech velmi silně spekulovalo. Dnes, den před začátkem předsezónních testů ve Valencii, byl vstup Belgičana do šampionátu elektrických monopostů oficiálně potvrzen.

Vandoorne bude závodit vedle Garyho Paffeta v týmu HWA Racelab, což je „předvoj“ Mercedesu, který do elektrické formule oficiálně vstoupí v šesté sezóně (2019/2020). Vandoornův týmový kolega Paffet se včera na Hockenheimu stal šampionem DTM s vozem Mercedes v poslední sezóně německé značky ve slavném šampionátu.

"Cítím se poctěn tím, že si mě tým HWA vybral pro svůj program ve formuli E. HWA je velký tým s dlouhou a úspěšnou historií v motorsportu. Všichni, které jsem zde zatím poznal, jsou velmi zapálení do závodění," řekl Vandoorne pro motorsport.com.

"Je skvělé, že budu moci pracovat po boku tak zkušeného jezdce, jakým je Gary Paffet. Jsem si jistý, že během sezóny budeme těžit z naší vzájemné spolupráce."

Z nově složené jezdecké dvojice pro formuli E má radost i šéf týmu HWA Ulrich Fritz, který má na svém kontě coby týmový boss řadu úspěchů z DTM.

"Stoffel neprokázal svůj talent a svoji rychlost jen ve formuli 1, ale také v GP2 v roce 2015, kde se s velmi přesvědčivým rozdílem stal šampionem," řekl Fritz na adresu Vandoorna.

"Gary a Stoffel jsou skvělí jezdci s množstvím zkušeností z DTM a z formule 1. Oba navíc dobře vědí, jak pracovat s inženýry na co nejlepším nastavení a vylepšení vozu," pochvaluje si nově složenou jezdeckou dvojici boss HWA.

Předsezónní testy startují ve Valnecii zítra a potrvají do pátku. Vandoorne by si jich měl zúčastnit během prvního dne před tím, než odletí do USA, kde o víkendu pokračuje sezóna F1.

Sezóna formule E začíná 15. prosince v Rijádu. Kromě Vandoorna uvidíme  na startu také třeba Massu, Vergne, Buemiho nebo di Grassiho.

2c05a60b-4945-450d-95a9-2aad5c9e4b6e

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud