V závodech nebudeme ani zdaleka jezdit naplno, upozorňuje Alonso

V závodech nebudeme ani zdaleka jezdit naplno, upozorňuje Alonso

Podle Fernanda Alonsa budou vozy formule 1 jezdit na maximální výkon jen v kvalifikacích, v závodech budou jezdci muset šetřit kde co.

Pirelli si loni vyslechlo kritiku od několika pilotů, že pneumatiky nesnesou jízdu naplno po celou dobu své životnosti. V určitých částech závodů tak jezdci museli jezdit pod potenciálem monopostů a letos to bude zřejmě ještě horší.

"Nová pravidla ve formuli 1 jsou velmi jiná, než na co jsme byli zvyklí," řekl Alonso. "Myslím, že koncept toho, co utváří Grand Prix, se letos změní. Sobota a neděle se budou od sebe velmi lišit."

"V kvalifikaci budete moct dostat z auta vše, pohonnou jednotku budete tlačit na hranice a snažit se získat absolutně nejlepší výsledek. Ale v závodě se k této úrovni ani nepřiblížíte."

"Loni jste na konci závodů mohli na nových pneumatikách zajet velmi rychlý čas na kolo, zatímco v závěrečné fázi letos budete muset myslet na to, kolik vám zbývá paliva, a na stav baterií a pneumatik. Při zvládání těchto parametrů budete muset být velmi šikovní a je možné, že v rámci nových závodních strategií jezdci nebudou moct jet naplno až do konce."

Podle Španěla ale nezbývá, než se s touto situací smířit. "Jako jezdci si na to zvykneme rychle, takže doufám, že se tato pravidla hned nezmění, že zůstanou několik let beze změny. Jinak by diváci mohli ztratit důvěru v tuto novou formuli 1, která je velmi komplexní, dokonce i pro diváky."

Doporučujeme

Články odjinud