V USA si na kvalifikaci počkáme

V USA si na kvalifikaci počkáme

Není to chyba nebo překlep v kalendáři! Na kvalifikaci si v sobotu v Austinu opravdu počkáme.

Třetí trénink se obvykle jede od 11:00 místního času, kvalifikace pak začíná ve 14:00 místního času. Nemusí to být ale pravidlem. Občas kvalifikace začíná dříve či později – extrémem jsou samozřejmě noční závody.

Obecně ale vždy platí, že mezi koncem třetího tréninku a začátkem kvalifikace je přestávka o délce dvou hodin. To je konec konců uvedeno i ve Sportovních pravidlech (článek 31.4), které říkají, že interval mezi prvním a druhým tréninkem a třetím tréninkem a kvalifikací nesmí být nikdy kratší než 2 hodiny. V jiné části pravidel se také píše, že interval mezi začátkem prvního a začátkem třetího tréninku nesmí být kratší než 24 hodin.

V Austinu to bude v sobotu jinak

Třetí trénink začne v sobotu v Austinu v 11:00 místního času (18:00 našeho času). Kvalifikace ale nezačne ve 14:00, ale až v 16:00 místního času (23:00 našeho času).

Přestávka mezi posledním tréninkem a kvalifikací tedy bude dvojnásobná. Důvodem je koncert Justina Timberlaka. Pořadatelé nechtějí, aby diváci museli na koncert, který začíná v 19:00, čekat nebo ho dokonce vynechali.

Změny budou i v neděli

Procedura před závodem bude tentokrát trochu delší, i když samozřejmě na čas startu závodu to vliv mít nebude. Legendární uvaděč boxu Michael Buffer totiž představí jednotlivé jezdce.

Jezdci se budou moci vydat na startovní rošt o 15 minut dříve, aby se vše stihlo.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud