V Turecku začal prodej vstupenek. Místní překvapily ceny, volají po bojkotu  | Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

V Turecku začal prodej vstupenek. Místní překvapily ceny, volají po bojkotu

Turecko mělo nahradit Kanadu, ale kvůli cestovním omezením byl nakonec závod zrušen. Istanbul však dostal druhou šanci a na začátku října nahradí Singapur.

Prodej vstupenek začal v Turecku včera odpoledne. Informace o zahájení prodeje se ale objevily už o víkendu a místní fanoušci byli nepříjemně překvapeni.

V Turecku se jelo už vloni. Fanoušci však nakonec nebyli na okruh vpuštěni. Vloni začínaly ceny vstupenek na 90 lirách. Letos je nejlevnější lístek za 300 lir. 

Například vstupenka Silver 8 pro tribunu v zatáčkách 12. až 14. stála vloni 850 lir, letos stojí stejný lístek 1500 lir a to si ho musí fanoušek koupit do konce měsíce, poté bude cena dokonce 1875 lir. Nejdražší platinum stál vloni 1900 lir, letos 3300 lir.

Fanoušky naštvalo zdražení ale i samotná cena. 1 lira je 2,5 Kč, ale v Turecku je průměrná mzda (na kterou většina nedosáhne) poloviční ve srovnání s Českem – tedy v přepočtu asi 17 tisíc korun.

Turecko trápí velká inflace a také propad kurzu liry vůči zahraničním měnám. Když se jel závod v roce 2011, prodávala se lira za 11 Kč, vloni to bylo za necelé 3 Kč a dnes je to zmíněných 2,5 Kč.

Na sociálních sítích fanoušci vyjádřili obavy, že tribuny zaplní především zahraniční turisté. Někteří fanoušci vyzvali k bojkotu. Populárním se stal hashtag #TurkishGPBoykot.

Doporučujeme

Články odjinud