V souboji nových týmů vyhrál kvalifikační specialista Trulli

Žádný trojlístku nováčků neměl své zastoupení ve druhé části kvalifikace, jezdci Lotusu se ovšem mohli zaradovat ze skalpu Vitantonia Liuzziho.

Lotus

U Lotusu mohli být s kvalifikací pochopitelně spokojeni. Trulli s Kovalainenem porazili tým Virgin i HRT a navíc za svými zády udrželi i Vitantonia Liuzziho, byť ten měl problémy se svým monopostem. "Vždycky je příjemné, když se vám před domácím publikem podaří odvést dobrý výkon. Porazili jsme ostatní nováčky, takže to byl velmi pozitivní den," řekl Jarno Trulli. Heikki Kovalainen i Mike Gascoyne si pochvalovali, že se týmu podařilo najít správné nastavení na náročnou trať v Monze. Slušné výkony bychom proto měli od Lotusu očekávat i zítra.

Virgin

Tým Virgin si brousil zuby na Lotus, na Kovalainena ale Timo Glock s di Grassim ztratili přibližně dvě desetiny. Ačkoliv zajel Glock lepší čas než jeho týmový kolega, zítra odstartuje z chvostu. Byla mu totiž udělena penalizace poté, co se tým rozhodl provést změny na diferenciálu Glockova vozu. "Jsem trochu zklamaný, že kvalifikace skončila tak, jak skončila, protože na jejím začátku jsme měli dobrou rychlosti. V prvním kole se mi připletl do cesty Vitalij Petrov, který vyjel z boxů a v první zatáčce se držel závodní stopy," popisoval své problémy Glock. Petrov byl za své počínání po kvalifikaci potrestán.

HRT

Piloti HRT zajeli tradičně nejpomalejší časy, Bruno Senna třiadvacátý, Sakon Jamamoto čtyřiadvacátý. Pozitivem pro španělský tým může být, že se Jamamoto svému kolegovi dokázal poměrně výrazně přiblížit. Na brazilského pilota ztratil 150 tisícin. Oba piloti se ovšem tento víkend musí potýkat s četnými technickými problémy. Jamamota ráno zastavily potíže s hnací hřídelí. "Chtěl bych týmu poděkovat, že se mu podařilo dát vůz do pořádku a připravit ho pro kvalifikaci. Na zítřek se těšíme a budeme se snažit zajet co nejlepší výsledek," řekl Japonec.

Doporučujeme

Články odjinud