V roli rezervního jezdce toho více pochopíte, říká Kubica

V roli rezervního jezdce toho více pochopíte, říká Kubica

Robert Kubica si podle svých slov užívá roli rezervního pilota týmu Williams, protože mu to umožňuje lépe pochopit vůz, než by tomu bylo v pozici závodního jezdce.

Polák pro letošní rok usiloval o svůj návrat do formule 1 poté, co v roce 2011 havaroval při rallye a utrpěl zranění pravé ruky. Již v loňském roce měl několik příležitostí testovat pro Renault a Williams.

Po oznámení konce kariéry Felipeho Massy byl Kubica jedním z kandidátů na sedačku závodního jezdce vedle Lance Strolla. Williams se však nakonec rozhodl pro Sergeje Sirotkina a Kubica získal místo rezervního jezdce.

„Pro mě je to dobrý pocit,“ řekl Kubica o svém vystoupení v předsezónních testech v Barceloně. „Když si uvědomíte, kde jsem byl před rokem, tak se věci docela změnily.

Ve skutečnosti si svou pozici užívám. Nabízí mi to docela dost výzev a také příležitostí vidět tým pracovat, na spoustu věcí se tak mohu dívat z jiného úhlu pohledu.

Když jste závodní jezdec, vidíte věci v režimu závodníka. Inženýři, technici, mechanici, celý tým pracuje, ale když jste závodní pilot, nejdete do toho tak hluboko, jako mám já příležitost se dostat v této pozici. Je to dobrá příležitost a užívám si to. Je to také zábavné a myslím, že to bude zajímavý rok.“

Poté, co Kubica strávil za volantem letošního vozu dva a půl dne testů, nechtěl příliš o modelu FW41 mluvit.

„Z mého pohledu, z cílů, které jsme měli a v pozici, ve které jsem, myslím, že jsem měl docela jasný obrázek o tom, na čem musíme zapracovat. Teď už je to více práce závodních jezdců.“

Kubica měl testovat také v závěrečný den testů, ale rozhodl se uvolnit místo Strollovi, aby se s vozem více sžil.

„Měl jsem pocit, že je to správné dát jim šanci strávit ve voze více času,“ řekl. „Po včerejších jízdách jsem měl o autě dobrou představu a cítil jsem, že naši závodní jezdci by měli větší prospěch z toho, že sedí v autě, obzvlášť proto, že oni musí přivézt body, ne já. Je to velmi jednoduché.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud