V roce 2019 by se mohl jet noční závod v New Yorku

V roce 2019 by se mohl jet noční závod v New Yorku

Letošní sezóna teprve začala, ale už se diskutuje o kalendáři pro příští rok, který už má konkrétní obrysy. A co rok 2019?

Letos máme 20 závodů, v Německu se opět nepojede. V příštím roce se Německo vrátí a vrátí se také po deseti letech Francie. V zemi galského kohouta se nepojede v Magny-Cours, ale poprvé od roku 1990 na okruhu Paula Ricarda. 

V součtu je to samozřejmě 22 závodů, ale z kalendáře příští rok vypadne Malajsie a to na vlastní žádost. 

Kalendář bez kolizí

Noví majitelé se podle Auto Motor und Sport chtějí při plánování kalendáře vyhnout kolizím s jinými významnými událostmi. Letos sice nedojde ke kolizi mezi Grand Prix F1 a 24 hodin Le Mans, ale ve stejný den jako GP Monaka se jede Indy 500 (ačkoliv dlouho po skončení závodu). Z praktického hlediska není vhodný ani termín Grand Prix Velké Británie, který je ve stejný víkend jako finále Wimbledonu.

Nová strategie vychází z čerstvé zkušenosti. Velká cena Austrálie kolidovala se začátkem australské fotbalové ligy. F1 tak přišla o část diváků.

Další závod v USA

Liberty Media se netají tím, že chce další závod v USA. Není otázkou, zda se tak stane, ale spíše kdy a kde. Zatím to vypadá, že favorizovanou lokalitou je New York nebo přesněji New Jersey. Do kalendáře by za jistých okolností mohl přibýt už v příštím roce, ale podstatně reálnější je rok 2019. 

Trať navrhl Hermann Tilke, má délku 5,15 km a vede v New Jersey po břehu řeky Hudson s výhledem na Manhattan. Ross Brown by si podle Auto Motor und Sport dokázal představit i noční závod. 

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud