V roce 2014 odmítl Newey Mercedes i Ferrari

V roce 2014 odmítl Newey Mercedes i Ferrari

Šéfdesignér stáje Red Bull Adrian Newey v minulosti odmítl nabídky od továrních stájí Ferrari a Mercedes. Prozradil to v rozhovoru pro BBC.

Poté, co Red Bull získal čtvrtý titul mezi konstruktéry v řadě, snažilo se Ferrari i Mercedes přetáhnout jednoho ze strůjců těchto úspěchů na svoji stranu. Newey však nabídky od gigantů odmítl. I přes to, že Red Bull přišel o svoji dominanci, britský designér u týmu v roce 2014 zůstal.

„V roce 2014 jsme se připravovali na změnu pravidel ohledně pohonných jednotek. Skončili jsme v situaci, kdy naše motory podávaly velmi nevyrovnané výkony,“ rozpovídal se Newey pro BBC.

„S naším dodavatelem motorů jsme vypadali zničeně. Deprimovalo mě to.“

Mercedes a Ferrari vycítily šanci, že by zkušeného inženýra mohly získat na svoji stranu, a tak Neweyho oslovily s nabídkami.

„Ferrari i Mercedes mě oslovily. Musel jsem o tom přemýšlet.“

Newey se přidal k Red Bullu v roce 2006 poté, co měl již za sebou úspěšná působení u Williamsu a McLarenu. Právě délka jeho angažmá u rakouského týmu přispěla k rozhodnutí osmapadesátiletého Brita zůstat.

„Cítil jsem se s týmem velmi svázán. Vybudoval jsem si velmi dobrý vztah s lidmi, kteří tam pracovali i se šéfem stáje Christianem Hornerem.“

Newey přiznal, že o případném opuštění Red Bullu dokonce přemýšlel jako o opuštění rodiny. Rozhodl se tedy u týmu setrvat.

V dalších letech strávil Adrian Newey dost času s projekty mimo F1. Nelíbí se mu totiž nová pravidla spojená s hybridními pohonnými jednotkami.

„Nové hybridy jsou špatné, našemu sportu nepřinesly nic dobrého,“ myslí si Newey. 

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud