V roce 2014 dostane každý jezdec pět motorů na sezónu, později ještě méně

V roce 2014 dostane každý jezdec pět motorů na sezónu, později ještě méně

Prezident FIA Jean Todt hovořil o úsporných opatřeních, po kterých volá většina týmů. Jedním z nich je další snižování počtu motorů na rok a jezdce.

Menší týmy se bojí vyšší ceny za šestiválcové motory, které do formule 1 přijdou za dva roky. Todt potvrdil, že budou dražší než současné osmiválce, ale dodal, že FIA intenzivně spolupracuje s výrobci na tom, aby byl rozdíl co nejmenší.

"Například jsme se už dohodli na snížení počtu pohonných jednotek," uvedl pro Autosport. "Z osmi na jezdce a sezónu v roce 2012 to snížíme na pět na jezdce v roce 2014 a na čtyři na jezdce a sezónu v roce 2015."

Úspory ale musí jít mnohem dál. Tento týden vyzvalo Ferrari k rychlému a drastickému šetření, a není samo. "Diskutujeme o tom, protože nás 10 z 12 týmů požádalo o omezení nákladů," potvrdil prezident FIA. "Správní ředitel FIA Damien Clermont jedná s finančními šéfy všech 12 týmů F1 o nákladech na šasi a se všemi výrobci motorů o nákladech na motory."

Cestou k omezení výdajů bude podle Todta přísnější a lépe kontrolovaná Dohoda o omezení zdrojů (RRA). Co se týče zrušení omezení počtu zákaznických týmů, které může mít každý výrobce motorů, Todt s tímto požadavkem Renaultu moc nesouhlasí, ale nevyloučil, že změní názor.

Doporučujeme

Články odjinud