V prostředí F1 vzrostl počet případů nákazy koronavirem. S diváky v Rusku to ale nesouvisí | Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

V prostředí F1 vzrostl počet případů nákazy koronavirem. S diváky v Rusku to ale nesouvisí

Za poslední týden došlo ve formuli 1 k nárůstu počtu pozitivních případů koronaviru. Po Velké ceně Ruska bylo odhaleno deset nově nakažených, podle vedení šampionátu to ale nemá souvislost s větším počtem fanoušků, kteří mohli závod v Soči sledovat na tribunách.

Formule 1 se snaží co nejvíce eliminovat možnost nákazy a rozšíření nemoci covid-19 do kolotoče mistrovství světa, jehož letošní sezóna musela být o čtyři měsíce odložena kvůli celosvětové situaci spojené s vypuknutím pandemie koronaviru na jaře letošního roku.

Každý člověk pracující v paddocku F1 a další pracovníci na okruzích jednou za pět dní absolvují testy na koronavirus, vedení F1 pak každý týden zveřejňuje čísla o počtu provedených testů a zjištěných pozitivních případů.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) a F1 v pátek uvedly, že z 1822 testů provedených za posledních sedm dní bylo odhaleno 10 pozitivních případů. Představuje to nejvyšší týdenní nárůst, dosavadním maximem bylo sedm nových případů o týden dříve.

F1 také uvedla, že všech 10 případů je z řad „pomocného personálu“. „Tyto případy byly rychle a efektivně vyřešeny bez dopadu na závody,“ stojí v prohlášení.

Velká cena Ruska, která se jela minulý víkend, byla prvním podnikem sezóny, na který byl umožněn vstup většímu množství diváků. V italské Monze se na závod mohlo přijít podívat 250 zdravotníků a sester jako poděkování za boj s koronavirem, při dalším závodě v Mugellu byl počet diváků omezen na 2800 denně, v ruském Soči do ochozů mohlo zavítat až 30 tisíc fanoušků, tedy polovina kapacity tribun okruhu v olympijském parku.

„Přítomnost fanoušků tuto situaci (nárůst počtu případů koronaviru, pozn. redakce) neovlivnila, jelikož veřejnosti nebylo podle našeho platného protokolu umožněno vstoupit do bubliny F1.“

Grosjean se necítil bezpečně

V Rusku oproti jiným státům neplatí opatření proti šíření koronaviru jako nutnost zachovávání rozestupů nebo nošení roušek či respirátorů. Pomocný personál se tak mohl nakazit například v hotelu.

Pilot týmu Haas Romain Grosjean během víkendu Velké ceny Ruska řekl, že se letos poprvé necítil při pobytu v hotelu bezpečně.

„V Rusku není povinné nosit roušky. Číšníci je nosí, ale nemají zakrytý nos. V hotelu je spousta fanoušků, občas jsme se ocitli ve výtahu s lidmi mimo bubliny F1,“ řekl Grosjean.

„Z toho jsem neměl úplně radost. Nebojím se, že se nakazím koronavirem, jen ho nechci mít, protože by mi nebylo dovoleno závodit, nemohl bych dělat svou práci. Nebyl jsem spokojen s bezpečnostními opatřeními v hotelu.“

Od zavedení opatření spojených s koronavirem F1 provedla od konce června téměř 50 tisíc testů na covid-19 a zaznamenala 26 pozitivních případů. Koronavirem se nakazil také pilot F1 Sergio Pérez, který musel vynechat dva závody na Silverstonu. V kokpitu Racing Pointu jej nahradil Nico Hülkenberg.

Doporučujeme

Články odjinud