V předvolebním boji přituhuje: Mosley a Vatanen si jdou po krku

Oba se navzájem obviňují z porušování zákonů a úplatkářství.

Prezident FIA Max Mosley se i v posledních dnech svého funkčního období snaží ukázat, kdo je tady pánem. Stížnosti jednoho ze dvou kandidátů na Mosleyho post Ariho Vatanena se Max Mosley doslova vysmál. Nechyběly ani drobné náznaky urážek.

Ba co víc. Na jedné straně si FIA stěžuje na to, že veřejnosti občas uniknou důvěrné materiály, sama však evidentně bez svolení samotného autora dopisu jeho plné znění poskytla veřejnosti na svých webových stránkách.

Ari Vatanen v dopise adresovaném prezidentovi FIA Maxi Mosleymu poukazuje na porušování principů rovných podmínek soutěže. Zejména mu vadí, že v rozporu s francouzským právem spousta zaměstnanců FIA veřejně vyjadřuje podporu Vatanenovu protikandidátovi Jeanu Todtovi.

"A vy jste prvním, který tato pravidla o rovných podmínkách porušuje," napsal Vatanen Mosleymu.

Vatanen se také zlobí, že Max Mosley vyjádřil jasnou podporu Jeanu Todtovi ještě před tím, než on sám deklaroval svůj úmysl kandidovat na post prezidenta FIA.

Max Mosley také v dopise adresovaném představiteli jordánské automobilové federace vzkázal, že Ari Vatanen "volby prohraje, a prohraje je drtivým způsobem".

Pokud si Ari Vatanen ale myslel, že hrozbou právních kroků v závěru dopisu Mosleyho zastraší, mýlil se. Naopak, Mosley šel ještě dále, když obvinil Vatanena, že na společném obědě 3. července 2009 to byl on, kdo po Mosleym požadoval veřejnou podporu.

"Nejspíš si vzpomenete, že jsem už tenkrát prozradil svůj úmysl podporovat Jeana Todta. To neznamená kritiku vašich schopností. Podle mého názoru má Jean znalosti a zkušenosti, které vy nemáte," píše Mosley.

Max Mosley, sám vystudovaný právník, také Vatanenovi vzkázal, že neví o žádném zákonu, které by jemu a dalším zaměstnancům FIA zakázal sdělovat "osobní názor, že jste méně kvalifikovaným kandidátem než Jean Todt".

Ari Vatanen se hájí, že veškerá svá obvinění může dokázat. Max Mosley jej tedy vyzval, aby získané důkazy předložil, aby mohlo být zahájeno šetření možných provinění.

"Pokud ale takovým důkazem nemyslíte to, že jste viděl pohromadě generálního sekretáře pro automobilismus a současného viceprezidenta sportu," pošťuchuje Mosley, který oplácí nařčení o zneužívání financí v rozpočtu FIA ve prospěch Jeana Todta obviněním, že někdo zaplatil cestu představitelům národních autoklubů podporujících Vatanena na závody rallye.

"Asi to není ilegální, ale je to nemravné," píše Mosley.

Jsme krátce před volbami prezidenta FIA. Je zřejmé, že některé praktiky jsou stejné jak pro volby například v České republice, tak i pro volby v jiných, demokraticky vyzrálejších zemích.

Nového prezidenta FIA budeme znát před závěrečným závodem sezony v Abú Zabí.

Doporučujeme

Články odjinud