V nervy drásající Grand Prix Velké Británie zvítězil Nico Rosberg

V nervy drásající Grand Prix Velké Británie zvítězil Nico Rosberg

Pilot Mercedesu využil smůly svých soupeřů a opanoval chaotickou Velkou cenu Velké Británie. Na stupních vítězů jej doprovodili Mark Webber a Fernando Alonso.

Je tomu více než třiašedesát let, kdy začala formule 1 psát svoji historii. Úplně první závod pod hlavičkou nově vzniklého šampionátu se uskutečnil 13. května 1950, jeho dějištěm byl, stejně jako dnes, britský okruh Silverstone. Tento okruh je specifický tím, že je vystavěn na bývalém vojenském letišti, z něhož během druhé světové války startovali stateční piloti britského královského letectva do bojů proti nacistickému Německu. Svoji slávu ale získal také jako tradiční dějiště Britské Grand Prix.   

Svým včerejším výkonem udělal domácím fanouškům největší radost Lewis Hamilton, jenž pro sebe získal pole position. Z druhého místa mu na startu kryl záda týmový kolega Nico Rosberg. Druhou řadu zaplnili oba jezdci Red Bullu v pořadí Sebastian Vettel, Mark Webber. Paul di Resta byl ze včerejší kvalifikace vyloučen, jelikož jeho vůz nesplnil minimální váhový limit, a do závodu tak vyjel až ze samého chvostu startovního pole. Jeho místo tedy připadlo Danielu Ricciardovi. Na šestou příčku se posunul Adrian Sutil. Čtvrtá řada zbyla na oba vozy Lotusu. Lepší z dvojice Romain Grosjean - Kimi Räikkönen byl protentokrát francouzský pilot. Až na deváté místo se na startovním roštu Grand Prix Velké Británie postavil Fernando Alonso. Desítku nejlepších uzavřel Jenson Button.

Hamiltonovi se start povedl nadmíru dobře a své první místo si udržel. Před druhého Rosberga se ale dostal Vettel. Skvěle se ze své startovní pozice odlepil také Felipe Massa, který se během pár zatáček dostal z jedenáctého místa až na páté. Webber se na startu již tradičně propadl, tentokrát však poněkud hlouběji než obvykle. Ve druhém kole jezdil Australan až na patnácté pozici. Na konci čtvrtého okruhu bylo pořadí na prvních deseti místech následující: Hamilton, Vettel, Rosberg, Sutil, Massa, Räikkönen, Ricciardo, Alonso, Grosjean a Button.

Webber si při jednom ze soubojů poničil přední křídlo, i přes viditelné poškození však zůstal na trati. V sedmém kole patřila Australanovi dvanáctá pozice. Ve stejné chvíli se Sergio Pérez dostal před svého týmového kolegu Jensona Buttona, a proklouzl tak do bodované desítky.

Na začátku osmého okruhu zasáhla velká sportovní tragédie prvního Lewise Hamiltona, jehož levou zadní pneumatiku postihl defekt, a britský pilot se tak začal propadat pořadím. Na vedoucí příčku tedy poskočil Sebastian Vettel. Hamilton musel absolvovat téměř celý jeden okruh pouze na třech kolech. Následně zamířil k mechanikům a na trať se vrátil jako dvacátý. Jen o pouhé jedno kolo později se to samé přihodilo také skvěle jedoucímu Felipemu Massovi.

Ve stejný okamžik započal Romain Grosjean první sérii zastávek v boxech, následován Fernandem Alonsem, Danielem Ricciardem a dalšími jezdci. Massa se mezitím propadl až na samotný chvost startovního pole. Ve třináctém kole zajel z druhé pozice ke svým mechanikům Nico Rosberg. O jeden okruh později se do boxů vydal také Sebastian Vettel. Oba dva si své pozice uhlídali.

Bylo to skoro až k neuvěření, ale v patnáctém kole postihl stejný defekt pneumatiky také Jeana - Erica Vergneho. I Francouzovi spektakulárně explodovala levá zadní pneumatika. Bylo to ovšem v jiném úseku tratě než v případě Felipeho Massy. Následně byl na trať vyslán safety car. Pořadí závodu bylo následující: Vettel, Rosberg, Sutil, Alonso, Räikkönen, Grosjean, Ricciardo, Pérez, Webber, Button. Vítěz kvalifikace Hamilton kroužil na čtrnácté pozici. Jezdci následně dostali prostřednictvím svých rádií doporučení, aby se snažili vyhýbat ostrým obrubníkům, zejména pak těm v čtvrté zatáčce.    

Na konci jednadvacátého kola zajel zpomalovací vůz do boxů a závod byl restartován. Vettel si svoji pozici s přehledem uhlídal. Na konci první desítky se posunul Pérez před Webbera na průběžné osmé místo, vzápětí mu ale Australan předjížděcí manévr oplatil. Za Rosbergem mezitím bojovali o poslední příčku na stupních vítězů Sutil a Alonso. Hamilton se ve čtyřiadvacátém kole dostal na třinácté místo před Gutiérreze. To vše ve chvíli, kdy Sebastian Vettel zajel nejrychlejší kolo závodu. V polovině závodu se pilot Red Bullu těšil třívteřinového náskoku na svého krajana z Mercedesu. Rosberg měl naopak více než pět vteřin k dobru na třetího Sutila, jemuž stále dýchal na záda Alonso. Po pěkném souboji se na průběžné sedmé místo dostal Mark Webber, jenž předjel Romaina Grosjeana. Ve třicátém kole zajel ke své druhé zastávce v boxech Kimi Räikkönen. Mechanici nasadili Finovi novou sadu tvrdých pneumatik. Druhý pitstop následně absolvovali také Alonso s Grosjeanem. Španělský pilot musel na výjezdu ze svého boxového stání zpomalit, aby předešel kolizi s jezdcem Lotusu, díky čemuž se před něj dostal Räikkönen. Ve čtyřiatřicátém kole zajel z druhého místa do boxů Nico Rosberg, jenž na dálku sváděl souboj se Sebastianem Vettelem, kterého druhý pitstop teprve čekal. Pilot Red Bullu jej absolvoval o pouhé jedno kolo později a svoji první příčku si uhlídal. Ve stejné chvíli se před Fernanda Alonsa dostal Mark Webber.

Pořadí tedy bylo následující: Vettel, Rosberg, Räikkönen, Webber, Alonso, Sutil, Ricciardo, Pérez, Grosjean, Button. Na začátku druhé desítky spolu svedli Paul di Resta a Lewis Hamilton překrásný souboj, který trval celá dvě kola.         

Nico Rosberg začal mílovými kroky stahovat Sebastiana Vettela, avšak tento souboj skončil ještě dříve, než začal. Sebastiana Vettela totiž ve dvaačtyřicátém kole zradila převodovka a pilot Red Bullu musel ze závodu odstoupit. Následně byl na trať opět vyslán safety car. Toho řada jezdců využila k poslední zastávce v boxech. K mechanikům zajel Rosberg, Alonso i Webber. Závod byl znovu restartován ve čtyřicátém pátém okruhu.

Pilot Mercedesu si svoji první příčku uhlídal. Webber se posunul před Ricciarda a Alonso před Péreze, jemuž vzápětí explodovala (jak jinak než) levá zadní pneumatika. Španěl se následně posunul i před jezdce Toro Rosso. V osmačtyřicátém kole se Webber nadobro dostal před Räikkönena na druhé místo. Alonso využil svého DRS a posunul se před Sutila. Následně jej napodobil také Lewis Hamilton. Pilot Ferrari stejný manévr zopakoval o dvě kola později, a i tentokrát byl úspěšný. Za oběť mu padl Kimi Räikkönen. Stejné taktiky využil Lewis Hamilton, což mělo za následek Finův propad na páté místo.

Nico Rosberg nakonec ustál tlak Marka Webbera a po nervy drásajícím závodě si dojel pro své druhé vítězství v letošní sezoně. Pilot Red Bullu projel cílem jen o sedm desetin vteřin později. Třetí místo vybojoval Fernando Alonso.

Pořadí na dalších pozicích bylo následující: Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen, Felipe Massa, Adrian Sutil, Daniel Ricciardo, Paul di Resta a Nico Hülkenberg.   

Velká cena Velké Británie je sice za námi, fanoušci formule 1 však zoufat nemusí. Své oblíbence uvidí opět v akci již za týden, kdy je na programu Grand Prix Německa.

Fotogalerie (118 obrázků)

[MODXGalleryRef : 36494]

Velká cena Velké Británie - výsledky

Pozice Jezdec Tým Kola  Odstup
1 Nico Rosberg Mercedes 52 vítěz 
2 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 52 +0.7 s
3 Fernando Alonso Ferrari 52 +7.1 s
4 Lewis Hamilton Mercedes 52 +7.7 s
5 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 52 +11.2 s
6 Felipe Massa Ferrari 52 +14.5 s
7 Adrian Sutil Force India-Mercedes 52 +16.3 s
8 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 52 +16.5 s
9 Paul di Resta Force India-Mercedes 52 +17.9 s
10 Nico Hülkenberg Sauber-Ferrari 52 +19.7 s
11 Pastor Maldonado Williams-Renault 52 +21.1 s
12 Valtteri Bottas Williams-Renault 52 +25.0 s
13 Jenson Button McLaren-Mercedes 52 +25.9 s
14 Esteban Gutiérrez Sauber-Ferrari 52 +26.2 s
15 Charles Pic Caterham-Renault 52 +31.6 s
16 Jules Bianchi Marussia-Cosworth 52 +36.0 s
17 Max Chilton Marussia-Cosworth 52 +67.6 s
18 Giedo van der Garde Caterham-Renault 52 +67.7 s
19 Romain Grosjean Lotus-Renault 51 +1 kolo
20 Sergio Pérez McLaren-Mercedes 46 +6 kol
- Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 41 +11 kol
- Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 35 +17 kol

 

 

Doporučujeme

Články odjinud