V názoru na omezování nákladů FIA podpořila osamocený Red Bull

V názoru na omezování nákladů FIA podpořila osamocený Red Bull

Když Red Bull odmítl podpořit novou Dohodu o omezení zdrojů, mnozí ho obviňovali z blokování úsporných opatření. Jak se ale ukazuje, konečné slovo měla FIA.

Všechny týmy kromě Red Bullu Racing a Toro Rosso chtěly od příštího roku regulovat náklady ve formuli 1 prostřednictvím inovované Dohody o omezení zdrojů (RRA), na kterou by dohlížela FIA.

K její implementaci nakonec nedošlo, a to i když tu byla možnost to udělat přes odpor stájí Red Bullu, pokud by ke schválení došlo do konce června.

Prezident FIA Jean Todt nyní vysvětlil, že nová RRA nebyla schválena proto, že se neztotožnil s názorem většiny týmů a přiklonil se k argumentaci Red Bullu.

"Nebylo by férové mít omezení nákladů na straně šasi a nic na straně motoru," uvedl Todt pro Autosport. A to je přesně to, čím svůj odpor hájil Red Bull.

"Naši lidé tvrdě pracují se společnostmi, jako jsou Deloitte, KPMG a další auditorské firmy. Nejdřív jsem pochyboval, jestli to zvládneme. Teď víme, že dokážeme odvést dobrou práci. Ale musíme do toho zakomponovat motory. Jednání stále probíhají."

"Jakmile pokryjeme motory, měli bychom být připraveni něco navrhnout pro rok 2014.

V té době už bude ve formuli 1 fungovat nový legislativní proces, takže prosazovat návrhy pravidel bude snadnější, postačí prostá většina."

Todt chce v příštích letech snížit náklady o třetinu. Ecclestonem navrhovaný rozpočtový strop na 250 miliónů dolarů považuje za nesmyslný kvůli jeho výši.

Doporučujeme

Články odjinud