V Monze se praly špinavé peníze. Týká se to sponzorování jezdců

V Monze se praly špinavé peníze. Týká se to sponzorování jezdců

Společnost, která provozuje okruh v Monze, čelí vyšetřování italské prokuratury. Úřady odhalily systém, do kterého byly zapojeny desítky lidí.

Italské úřady už od roku 2012 vyšetřují možné daňové úniky ve výši 80 milionů euro. Prokurátor Walter Mapelli odhalil řadu nezákonných činností ve společnosti Sias, která provozuje okruh v Monze. 

Vyšetřováno je celkem 82 lidí. Podle italského deníku La Repubblica se jednalo především o promyšlený systém falešných a nafouknutých faktur, které souvisely se sponzorováním jezdců. 

Peníze pak končily ve společnostech v Panamě a Marschallových ostrovech a následně byly určeny k zahraničním investicím. Často také končily na italských účtech, aniž by byly nahlášeny daňovým orgánům.

Systém mohl být realizován také v dalších zemích, které pořádají závody formule 1. 

Vyslechnuti měli být mimo jiné také Bernie Ecclestone nebo Nicolas Todt. Syn prezidenta FIA je manažerem Charlese Leclerca. V minulosti byl manažérem Felipeho Massy nebo Julese Bianchiho.

Podle money.it měla být faktura za sponzorské nálepky na helmě Bianchiho „nafouknuta“ ze 100 tisíc na 1,25 milionů euro.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud