V Lotusu se uvolnil tlak, tým slibuje další dobré výsledky

V Lotusu se uvolnil tlak, tým slibuje další dobré výsledky

Až ve čtvrtém závodě sezóny se Lotusu podařilo využít potenciál vozu. Pódiová umístění přinesla vytoužené potvrzení formy. Šéf týmu Eric Boullier je přesvědčený, že další úspěchy budou následovat.

Lotus patřil mezi nejrychlejší týmy už od předsezónních testů, ale během závodních víkendů mu vždy něco nevycházelo a výsledky měl spíše průměrné. Úlevu přineslo až druhé a třetí místo v Bahrajnu.

"Ano, určitě. Je tak frustrující, když vidíte celý tým v Enstonu vyvíjet přes zimu velké úsilí, hlavně po loňské těžké sezóně, a poté nezískáváte výsledky, na které máte," uvedl Boullier. "Je to víc než úleva, v jistém smyslu je to hrdost, protože nezávisle na vaší důvěře v to, co jste vytvořili, to musí potvrdit výsledky. Naštěstí se nám to podařilo a uznání za to patří všem zúčastněným."

A co bylo v Bahrajnu jinak, že se Lotusu konečně dařilo? "Jde o kombinaci několika věcí," odpověděl šéf týmu. "Za prvé počasí sedělo silným stránkám E20 mnohem víc než v předchozích závodech."

"Také je vždy těžké začít sezónu s tak velkým počtem změn: auto je jiné než loni, máme úplně nové jezdecké složení, a dát všechny tyto věci dohromady může chvíli trvat. Teď jsme stmelení do opravdu silné jednotky, jezdci jsou po dlouhé přestávce mimo tento sport v plném tempu a začínáme být kompletní."

Výsledek z Bahrajnu by nebyl možný bez dobrého výkonu jezdců. Boulliera potěšili oba dva. "Oba tam odvedli velmi, velmi dobrou práci. Zvlášť uspokojující je nejen mít dva vozy na pódiu, ale také skutečnost, že byly rychlostně vyrovnané."

"Kimi soutěžil v úplně jiné sérii (rallye) a Romain si s námi prožil těžkou zkušenost v roce 2009. To, jak rychle se sžili s vozem, ukazuje, jak silné jezdecké složení v nich máme."

Lotus se pochopitelně nechce zastavit výsledkem z Bahrajnu a věří, že podobných úspěchů bude letos víc.

"Rychlost jsme měli celý víkend, ale letos je rošt tak vyrovnaný, že dokonce i pár tisícin sekundy může udělat velký rozdíl, jedna malá chyba může stát velmi draho" připomněl Bouiller. "I když kvalifikace nebyla perfektní, v závodě bylo vše velmi dobré: samozřejmě auto, zastávky v boxech, na kterých mechanici pracovali hodiny, aby je zlepšili, naše strategie, která mohla vypadat riskantně, ale dopadla, jak jsme doufali, a samozřejmě jezdci, kteří jeli bezchybně. Byl to celkově fantastický výkon a já jsem si jistý, že přijdou další."

Doporučujeme

Články odjinud