V Komisi formule 1 nebudou zastoupené všechny týmy

V Komisi formule 1 nebudou zastoupené všechny týmy

Prezident FIA Jean Todt vysvětlil, jak bude od příštího roku fungovat proces tvorby pravidel. Vůči současnosti se značně změní.

Od příštího roku bude návrhy pravidel vytvářet Strategická pracovní skupina, která nahradí současnou Technickou pracovní skupinu a Sportovní pracovní skupinu.

Strategická pracovní skupina
Strategická pracovní skupina se bude skládat z 18 členů. Zástupce v ní budou vždy mít Ferrari, McLaren, Red Bull, Williams a Mercedes. Za týmy se pak přidá ještě jeden, který byl v předchozí sezóně nejlepší v šampionátu mimo výše vyjmenované stáje, v roce 2013 tedy bude součástí Strategické pracovní skupiny také zástupce Lotusu.

K představitelům týmů se v této skupině přidá ještě šest zástupců FIA a šest zástupců Formula One Managementu (FOM), tedy vlastníka formule 1.

Komise F1
Strategická pracovní skupina bude vytvářet návrhy pravidel a předkládat je ke schválení Komisi formule 1. V té budou zastoupeny všechny týmy ze Strategické skupiny a dále všechny stáje, které v předchozí sezóně bodovaly, v roce 2013 do ní tedy patřit nebudou Caterham, Marussia a HRT (pokud se na jejich bodových kontech do konce roku nic nezmění).

Členy Komise F1 dále budou jeden zástupce FIA, jeden zástupce FOM, jeden výrobce motorů a šest promotérů závodů.

Komise F1 bude mít jen schvalovací pravomoc, měnit návrhy pravidel bude smět jen Strategická pracovní skupina. Pokud Komise F1 pravidla schválí, poputují ke Světové radě, která bude mít stejně jako dnes definitivní slovo.

Zjednodušené rozhodování
Další důležitou změnou je, že pro schválení návrhů v rámci Strategické pracovní skupiny bude stačit už jen nadpoloviční většina hlasů, doposud bylo zapotřebí 70% souhlasu.

Doporučujeme

Články odjinud