V Kanadě vyhrál Hamilton, Räikkönen se chybou připravil o třetí místo

V Kanadě vyhrál Hamilton, Räikkönen se chybou připravil o třetí místo

Velkou cenu Kanady 2015 vyhrál Lewis Hamilton před Nicem Rosbergem. Třetí skončil Valtteri Bottas.

Kvalifikace na GP Kanady přinesla poměrně velké zmatky. Na čele to bylo jasné. Svou pole position číslo 44 získal jezdec se startovním číslem 44 Lewis Hamilton. Vedle Hamiltona odstartoval Nico Rosberg a za nimi finská dvojice Kimi Räikkönen a Valtteri Bottas.

Na konci startovního pole to ale bylo horší. Massu a Vettela potkaly technické problémy a skončili v první části. Button dokonce do kvalifikace ani nevyjel. Vettel dostal penalizaci za předjetí Manoru v posledním tréninku, kdy na okruhu vlály červené vlajky.

V závodě si pak museli odbýt penalizaci za nasazení pátého motoru Max Verstappen (10 sekund) a pátého turba a MGU-H Jenson Button (průjezd boxy).

Závod

  • Hamilton po startu z pole position vyhrál. 
  • Dobrá stíhací jízda Vettela a Massy.
  • Räikkönen se stejnou chybou jako vloni připravil o třetí místo.
  • Oba vozy McLarenu musely odstoupit. 

Na měkké sadě odstartovali do závodu jezdci Manoru, Verstappen, Button a Massa.

Hamilton si pohlídal první místo, Räikkönen se sice dostal vedle Rosberga, ale nakonec zůstal na třetí pozici. Dobrý start měl Alonso, který se dostal na 11. místo, Vettel byl po prvním kole už 16. Button ihned zamířil do boxů, aby si odpykal svou penalizaci.

O zábavu se v úvodu závodu starali dle očekávání zejména Vettel a Massa, kteří se prodírali polem. Dobrý souboj předvedli oba s Fernandem Alonsem, který ale ve svém mcLarenu neměl moc šancí.

Na konci sedmého kola zamířil Sebastian Vettel do boxů a přezul na měkkou směs. Nebyla to ale zrovna rychlá zastávka. Massa mezitím zůstal na trati a klepal na první desítku po tvrdém souboji s Ericssonem.

Po 14. kolech se Massa dostal na bodovanou pozici. Vettel mezitím zajížděl jedno rychlé kolo za druhým. Na čele už to ale tak zajímavé nebylo, Hamilton měl náskok asi 3,5 sekundy, Rosberg pak 3 sekundy.

Ve 20. kole došlo už k druhému souboji mezi Vettelem a Alonsem. Vettel vyjel mimo trať, pak najel na obrubník. Podle Vettela došlo dokonce ke kontaktu mezi oběma vozy.

Velmi frustrovaný byl Fernando Alonso, který odmítl šetřit palivo.

Jako první ze špičky zajel do boxů Räikkönen a to na konci 26. kola. Vzhledem k tomu, že jeho ztráta nebyla na Rosberga tak velká, u Mercedesu hned Němce instruovali, aby přidal a využil maximum svého výkonu. Jenomže Räikkönen jim celou situaci usnadnil, když vyrobil efektní hodiny. Chybu navíc potrestal Bottas, který ihned zajel do boxů a dostal se před svého krajana.

U Mercedesu nemuseli panikařit. Jako první zajel pro čerstvou směs Hamilton. Rosberg ho následoval hned o kolo později. Ještě předtím ale vyjel mimo trať.

Ani Hamilton ale nezajížděl závod bez ztráty kytičky. Po probrzdění si na pravé přední pneumatice vytvořil slušnou plošku. Možná i proto se na Hamiltona začal dotahovat Rosberg.

Vettel ve 36. kole zamířil podruhé k mechanikům pro novou směs pneumatik. Na trať se vrátil na deváté pozici.

Rosberga varoval tým, aby šetřil své brzdy. Také jeho ztráta na Hamiltona postupně rostla.

Podruhé k mechanikům zajel rovněž Massa, který se vrátil za Vettelem. Brazilec na rozdíl od Vettela nasadil super měkké pneumatiky. Stejně na tom byl také Räikkönen, který překvapivě stavěl podruhé na konci 40. kola.

Ve 44. kole došlo k souboji mezi Hülkenbergem a Vettelem. Hülkenberg se v poslední zatáčce roztočil, Vettel si zkrátil trať. Incident se obešel bez trestu od stewardů.

Fernando Alonso v Kanadě nejen že opět nebodoval, ale ani nedokončil závod, když ve 47. kole zajel do boxů a skončil. Podobně se vyvíjel závod pro Buttona o deset kol později.

Grosjean se na trati potkal se Stevensem. Bylo to blízko boxů, takže když tam po kolizi oba zajeli, překvapili své mechaniky. Francouz za to záhy dostal penalizaci 5 sekund.

Zajímavé věci se děly na čele. Rosberg se opět přiblížil Hamiltonovi. Vettel se v 56. kole dostal na páté místo za Räikkönena, který ale byl daleko před ním. Svého týmového kolegu začal stahovat. Naopak snaha Räikkönena dojet Bottase se do konce závodu nepovedla. 

V posledních kolech začal Rosberg na Hamiltona opět mírně ztrácet, takže pořadí se už neměnilo. Za jezdci Mercedesu dojel na třetím místě Bottas. 

Výsledky

P. Jezdec Tým Čas/ztráta Kola Body
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:31.53.145 70 25
2 Nico Rosberg Mercedes +2.285 70 18
3 Valtteri Bottas Williams +40.666 70 15
4 Kimi Räikkönen Ferrari +45.625 70 12
5 Sebastian Vettel Ferrari +49.903 70 10
6 Felipe Massa Williams +56.381 70 8
7 Pastor Maldonado Lotus +66.664 70 6
8 Nico Hülkenberg Force India +1 kolo 69 4
9 Daniil Kvyat Red Bull +1 kolo 69 2
10 Romain Grosjean Lotus +1 kolo 69 1
11 Sergio Pérez Force India +1 kolo 69  
12 Carlos Sainz Toro Rosso +1 kolo 69  
13 Daniel Ricciardo Red Bull +1 kolo 69  
14 Marcus Ericsson Sauber +1 kolo 69  
15 Max Verstappen Toro Rosso +1 kolo 69  
16 Felipe Nasr Sauber +2 kola 68  
17 Will Stevens Marussia +4 kola 66  
Roberto Merhi Marussia   57  
Jenson Button McLaren   54  
Fernando Alonso McLaren   44  

Nejrychlejší kolo: Kimi Raikkonen: 1:16.987s (42. kolo)

Foto: Mercedes

Doporučujeme

Články odjinud