V GP Maďarska si připsal první letošní vítězství Lewis Hamilton

[GP Maďarska - závod]

Výsledek letošní Velké ceny Maďarska by ještě loni nebyl velkýmpřekvapením. První Lewis Hamilton s mclarenem, druhý Kimi Räikkönen na Ferrari. Jenže letos kralují jiní, takže si obhájce titulu připsal teprve první letošní vítězství. I pro Fina je druhé místo nejlepším letošním výsledkem. Třetí dojel vítěz Velké ceny Německa Mark Webber.

Dnešní závod poznamenala včerejší vážná nehoda Felipeho Massy, o jehož zdravotním stavu vás pravidelně informujeme. Brazilec byl v závěru druhé části kvalifikace zasažen pružinou z vozu krajana Rubense Barrichella, náraz mu poškodil přilbu a připravil ho o vědomí a loňský vicemistr následně v plné rychlosti narazil do bariéry z pneumatik. Nyní je v nemocnici a na startu pochopitelně chyběl.

Z prvního místa odstartoval do závodu Fernando Alonso, který však měl nejlehčí vůz a jeho cílem bylo získat si před svou brzkou první zastávkou co nejvyšší náskok. Hamilton na startu podle očekávání využil KERS a v první zatáčce bojoval s Webberem o druhé místo. Na čtvrté se posunul Räikkönen, jehož kontakt s Vettelem, který si poškodil přední křídlo a zavěšení, se po závodě vyšetřoval. Start se příliš nevydařil Buttonovi, který bojoval s Nakadžimou až o osmé místo.

Na čele mezitím ujížděl Alonso. Ve čtvrtém kole se Hamilton definitivně dostal před Webbera a začal se vedoucímu Španělovi pomalu přibližovat. Ten ve dvanáctém kole zamířil na plánovanou zastávku v boxech a to byl začátek konce jeho působení v GP Maďarska. Vyjel na devátém místě, ale brzy se objevily problémy s pravým předním kolem, které nakonec Alonsovi upadlo. Španěl ještě po třech dojel do boxů, ale brzy definitivně odstoupil.

Na čele se tak usadili Hamilton, Webber a Räikkönen, kteří svorně zamířili poprvé do boxů ve dvacátém kole. Došlo zde také k dramatickému okamžiku, když mechanici Red Bullu poslali Webbera Räikkönenovi přímo do cesty a málem došlo ke srážce. Australan nakonec v tvrdém souboji ustoupil a klesl za Fina na třetí místo.

Ve třicátém kole definitivně skončily naděje pro Vettela, kterému nepomohla ani výměna nosu. Hlavní problémy totiž byly v důsledku kolize s Räikkönenem v zavěšení.

Příliš se nedařilo vozům Brawn GP, které se pohybovaly až za body. Button si navíc stěžoval na potíže s řízením. Do potíží se dostal i Sébastien Buemi, který po výjezdu z tratě a následné zastávce klesl až za týmového kolegu, nejmladšího debutanta v závodě formule 1 Jaimeho Alguersuariho.

Räikkönen se sice v druhé polovině závodu sice mírně přibližoval Hamiltonovi, ale ten si své vedení hlídal a náskok si udržel i po druhé zastávce, která pro oba nastala v šestačtyřicátém, respektive sedmačtyřicátém kole. I Webber uchoval své třetí místo před Rosbergem. Díky strategii plných nádrží se na bodovaná místa dostaly i toyoty pilotované Glockem a Trullim. V závěru se bojovalo už jen o poslední bodované místo. Trulli za sebou držel dotírající Nakadžimu s Barrichellem, kteří bojovali až do konce. Ale Ital se obtížně předjíždí a to platilo i tentokrát.

Vítězství si už nenechal vzít Hamilton, který byl letos poprvé na pódiu. Naposledy vyhrál loni v Číně. Druhé místo získal pro Ferrari Räikkönen a třetí skončil Webber, který zajel také nejrychlejší kolo závodu, a na pódiu letos stanul již pošesté.

Na čtvrtém místě byl po vyrovnaném výkonu klasifikován Rosberg, na pátém Kovalainen a na šestém Glock. Vedoucí jezdec šampionátu Button skončil sedmý a znovu bodoval, byť nejhorším letošním výsledkem. Osmé místo udržel Trulli.

S prázdnou naopak z Hungaroringu odjíždí Nakadžima, Barrichello, BMW, Renault, Force India či Toro Rosso.

V šampionátu jezdců zůstává v čele Button (70 bodů), na druhé místo se dnes posunul Webber (51,5) před Vettela (47), Barrichello (44) je nadále čtvrtý, na páté místo se už posunul Rosberg (25,5). Hamilton (19) se po dnešním vítězství vyhoupl do první desítky na místo osmé, (19) (18) je o příčku za ním.

V poháru konstruktérů zůstává ve vedení Brawn GP (114) před Red Bullem (98,5). Na třetí místo se už posunulo Ferrari (40), čtvrtá je Toyota (38,5), pátý po Hamiltonově dnešním vítězství McLaren (28) a šestý Williams (25,5).

Šampionát formule 1 pokračuje za čtyři týdny ve Valencii, kde se 23. srpna pojede Velká cena Evropy.

GP Maďarska 2009

P.   Jezdec Tým Kolo Čas
1 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 70 Vítěz 
2 Kimi Räikkönen Ferrari 70 +11,5 s
3 Mark Webber RBR-Renault 70 +16,8 s
4 Nico Rosberg Williams-Toyota 70 +26,9 s
5 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes 70 +34,3 s
6 Timo Glock Toyota 70 +35,2 s
7 Jenson Button Brawn-Mercedes 70 +55,0 s
8 Jarno Trulli Toyota 70 +1:08,1 min
9 Kazuki Nakajima Williams-Toyota 70 +1:08,7 min
10 Rubens Barrichello Brawn-Mercedes 70 +1:09,2 min
11 Nick Heidfeld BMW Sauber 70 +1:10,6 min
12 Nelson Piquet Renault 70 +1:11,5 min
13 Robert Kubica BMW Sauber 70 +1:14,0 min
14 Giancarlo Fisichella Force India-Mercedes 69 +1 kolo
15 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 69 +1 kolo
16 Sébastien Buemi STR-Ferrari 69 +1 kolo
- Sebastian Vettel RBR-Renault 29 +41 kol
- Fernando Alonso Renault 25 +55 kol
- Adrian Sutil Force India-Mercedes 1 +69 kol

Doporučujeme

Články odjinud