V Daytoně startují testy, nechybí ani Alonso nebo Barrichello

V Daytoně startují testy, nechybí ani Alonso nebo Barrichello

První měsíc roku tradičně otevírá novou sezónu motorsportu závodem 24 hodin v Daytoně. Toho se podruhé v řadě zúčastní i španělský dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso a další bývalí piloti formule 1 včetně Rubense Barrichella.

24 hodin v Daytoně, oficiálním názvem Rolex 24 at Daytona, tradičně otevírá sezónu zámořského šampionátu sportovních vozů IMSA WeatherTech Sportscar Championship. Letošní ročník je na programu 26. a 27. ledna, ode dneška do neděle je však v Daytoně na programu oficiální testování.

Testů se musí zúčastnit všech 47 vozů přihlášených do závodu ve čtyřech kategoriích DPi (Daytona Prototype international), LMP 2, GTLM (pro vozy GTE) a GTD (pro vozy GT3).

V nejvyšší kategorii DPi se s prototypem Cadillac DPi-V.R #10 týmu Wayne Taylor Racing závodu zúčastní i Fernando Alonso, který se bude na konci ledna během čtyřiadvacetihodinového klání za volantem střídat s dalším bývalým pilotem F1 a jeho týmovým kolegou z Toyoty ve WEC Kamujem Kobajašim. Tuto dvojici doplní stálí piloti týmu Renger van der Zande a Jordan Taylor.

S prototypy Cadillac budou v Daytoně účinkovat i další jezdci se zkušenostmi z „královny motorsportu“, a to konkrétně dva Brazilci Felipe Nasr a Rubens Barrichello. Mladší z této dvojice již loni v zámoří absolvoval kompletní sezónu IMSA WSC a letos se chystá pokračovat opět s červeným Cadillacem v barvách Whelen Engineering. Jeho starší krajan Rubens Barrichello se poté chystá již na svoji čtvrtou čtyřiadvacetihodinovku v Daytoně a zároveň na druhou, kterou absolvuje s Cadillacem. Šestačtyřicetiletý rodák ze Sao Paula v Daytoně posílí tým JDC-Miller Motorsports.

Jakožto stálice týmu Penske se na další sezónu v zámoří chystá Juan Pablo Montoya, který v USA pilotuje prototyp Acura DPi #6. V sesterském voze #7 stáje Rogera Penskeho se poté v Daytoně objeví zatím poslední americký pilot F1 a vítěz Indy 500 Alexander Rossi.

Ve třídě LMP 2 pojede s prototypem Oreca 07 #81 týmu DragonSpeed vítěz jedné grand prix Pastor Maldonado. U stejného týmu působí Venezuelan i ve světovém vytrvalostním šampionátu FIA WEC.

Debut veterána v GTLM

Bývalé piloty formule 1 nalezneme i v dalších kategoriích. V GTLM nemůže za volantem vozu Chevrolet Corvette C7.R chybět dlouholetá stálice amerického továrního týmu Jan Magnussen, otec pilota týmu Haas Kevina Magnussena.

Na svůj velký debut v Daytoně se ve dvaapadesáti letech chystá hendikepovaný pilot a mnohonásobný medailista z paralympijských her Alex Zanardi. Italský jezdec přišel o části obou dolních končetin na přelomu tisíciletí během závodu IndyCar na Lausitzringu a svoji první čtyřiadvacetihodinovku na Floridě absolvuje s továrním BMW M8 GTE #24. To bude ovládat pomocí speciálního systému, který již využil během svého loňského debutu v DTM v italském Misanu. Brzdy, plyn i řazení bude Zanardi obsluhovat z volantu.

V GTLM se z bývalých pilotů formule 1 představí ještě Sebastien Bourdais s Fordem GT #66 a v GTD se závodu zúčastní Markus Winkelhock (Audi R8 LMS GT3 #19) a Pedro Lamy (Ferrari 488 GT3 #51).

Čtyřiadvacetihodinový závod v Daytoně budete moci na konci ledna sledovat, podobně jako ostatní závody IMSA WSC, živě v plné délce prostřednictvím oficiální aplikace IMSA nebo v IMSA TV na webu imsa.com.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud