V Daytoně budu mít příležitost učit se od Alonsa, říká Norris

V Daytoně budu mít příležitost učit se od Alonsa, říká Norris

Mladý rezervní pilot stáje McLaren Lando Norris se spolu s Fernandem Alonsem a stájí United Autosport chystá na slavnou čtyřiadvacetihodinovku v Daytoně. Osmnáctiletý Brit bere svoji účast v tomto závodě jako dobrou příležitost pro pozorování dvojnásobného mistra světa F1.

Lando Norris v Daytoně sdílí kokpit prototypu Ligier JS P217 Gibson #23 s dalším mladým Britem Philem Hansonem a právě s Alonsem. Osmnáctiletý šampion formule 3 usedl včera na floridské trati poprvé za volant v první měřené session, která odstartovala společné testování všech týmů před závodem.

„Je to pro mě dobrá příležitost učit se od něj (od Alonsa),“ řekl Norris pro server f1i.com.

„Zároveň je to chvíle, kdy musím ukázat, co ve mně je. Zejména v kvalifikaci musím být rychlý,“ ví rezervní pilot McLarenu.

„Daytona je týmový závod, takže musíme pracovat všichni společně. Nezávodíme zde proti sobě, bude to ale trochu interní soutěž uvnitř týmu o to, kdo bude v trénincích a v kvalifikaci zajíždět nejrychlejší časy.“

Norris se chce v Daytoně pochopitelně soustředit na podání co nejlepšího výkonu, zároveň však bude při práci sledovat i svého týmového kolegu a dvojnásobného mistra světa formule 1 Fernanda Alonsa.

„Chtěl bych se od něj naučit něco o pracovní etice pilota formule 1. I když startuje v jiném voze (Alonso), tak bude chtít předvést maximální výkon a porazit týmové kolegy,“ myslí si Norris.

„Myslím, že se také bude stále snažit vylepšovat auto, a to zcela maximálně s přihlédnutím k faktu, že nelze nastavovat náš prototyp individuálně pro každého.“

V první session na čele prototypy Cadillac, Norris porazil Alonsa

V první měřené testovací session včera v podvečer byly suverénní prototypy Cadillac DPi, které obsadily první čtyři pozice. Nejrychlejší čas 1:37.266 zaznamenal ex – pilot Audi v LMP 1 Felipe Albuquerque s vozem #5 týmu Mustang Sampling Racing.

Ligier JS P217 Gibson #23 posádky Phil Hanson, Fernando Alonso, Lando Norris obsadil místo šesté s téměř sekundovou ztrátou. Nejlepší čas 1:38.170 s tímto vozem zajel právě Norris.

Mezi čtyři prototypy Cadillac a šestý Ligier týmu United Autosport se vklínila ještě Oreca 07 Gibson #54 stáje CORE Autosport, v jejíž posádce figurují i vítězové 24 hodin Le Mans Loic Duval a Romain Dumas.

Ve třídě GTLM obsadily v první testovací session tovární vozy Ford GT #67 a #66, ve třídě GTD bylo nejrychlejší Porsche 911 GT3 R #59 týmu Manthey-Racing.

I druhou session vyhrál Albuquerque, Norris zůstal nejrychlejší z posádky

Včera před půlnocí skončila i druhá testovací session, kterou opět vyhrál Portugalec Felipe Albuquerque s Cadillacem #5. Ve druhé session zaznamenal portugalský pilot nejlepší čas dne v hodnotě 1:37.196.

Čtyřblok Cadillaců na čele absolutního pořadí rozbil ve druhé session Colin Braun s Orecou 07 #54 týmu Core Autosport. Američan ztratil na nejrychlejší Cadillac pouhou desetinu sekundy.

V posádce Ligieru #23 zůstal nejrychlejším jezdcem Lando Norris, jehož nejlepší kolo z první session nikdo z týmových kolegů nepřekonal. Čas 1:38.170 nakonec v kombinovaném pořadí první a druhé session stačil na deváté místo v absolutním pořadí.

Ve třídě GTLM byl nejrychlejším jezdcem prvního dne testů Laurens Vanthoor s továrním Porsche 911 RSR #912, a to díky času 1:44.065 ze druhé session.

Ve třídě GTD je po prvním dni testů nejrychlejší Lamborghini Huracan GT3 týmu GRT Grasser Racing.

Foto: McLaren

Doporučujeme

Články odjinud