V Bahrajnu se nic neděje, říká Ecclestone. Bahrajnci už pálí jeho portréty

V Bahrajnu se nic neděje, říká Ecclestone. Bahrajnci už pálí jeho portréty

Formule 1 se rozhodla, že příští týden bude závodit v Bahrajnu. Podle FIA, Ecclestona a bahrajnských úřadů je vše v pořádku. Opozice má jiný názor.

"Všichni jsou spokojení, nemáme žádné problémy," řekl Ecclestone k rozhodnutí FIA závod na Šakiru uskutečnit podle plánu. "Je to problém, který řeší média. Netuší, co se tam děje. To je ten problém. Národní sportovní orgán (Bahrajnu) nás bude informovat, co se tam děje. Nic se neděje. Znám lidi, co tam bydlí, a je tam klid a mír."

Na stranu FIA se dokonce postavil také Damon Hill, který před několika dny volal po přehodnocení postoje k Bahrajnu. Souhlas s konáním závodu oficiálně vyjádřily i týmy, i když třeba Red Bull připustil, že přijme mimořádná bezpečnostní opatření.

Že bahrajnská vláda dokáže zajistit bezpečnost účastníků formule 1 a izolovat je od dění v zemi, je pravděpodobné. Pro královnu motorsportu je ale nepříjemné, že se stala politickým symbolem. Jede do země, ve které ji nezanedbatelná část obyvatel nechce a důrazně to dává najevo.

Krátce po potvrzení závodu se objevily další nesouhlasné reakce Bahrajnců, kteří jsou v opozici vůči vládě a tvrdí o ní, že i nadále porušuje lidská práva. Na Facebooku se dokonce objevily fotografie hořících portrétů Ecclestona, zde.

Nesouhlas části Bahrajnců s formulí 1 je patrný již delší dobu v bahrajnských ulicích. K vidění jsou výzvy k bojkotu, například zde a zde. Že se závodem připojila k režimu, který považují za násilný, dali Bahrajnci najevo třeba zde. Dodejme, že Amnesty International ve své poslední zprávě konstatovala, že státní násilí proti opozici v Bahrajnu pokračuje, detaily v angličtině zde.

Doporučujeme

Články odjinud