V Abú Zabí zvítězil Hamilton, Vettel letos poprvé neviděl cíl!

V Abú Zabí zvítězil Hamilton, Vettel letos poprvé neviděl cíl!

V předposledním závodě sezony 2011 se nejvíce radovali u McLarenu, jeho jezdci získali první a třetí místo. Pro favorizovaného Vettela skončil závod na samém začátku.

Abú Zabí je pro Sebastiana Vettela emirátem zaslíbeným. Tedy alespoň dosud byl. Vyhrál zde první dva závody v letech 2009 a 2010. Včerejší kvalifikaci ovládl obzvláště krutým způsobem, když nechal tým McLaren radovat se ze zisku pole position, načež v posledních vteřinách čas Lewise Hamiltona o 141 tisícin překonal. Loni zde Vettel získal svůj první titul, letos pro změnu své první odstoupení v sezoně. Ze druhé řady odstartovali Button s Webberem. Alonsovi s Massou patřila řada třetí, Rosbergovi a Schumacherovi pak čtvrtá. Vskutku katastrofální sobotu zažil Williams. Jeho piloti po vleklých peripetiích s motory Cosworth do závodu vyjeli z úplně poslední řady. Pro velezkušeného Barrichella se jednalo o nejhorší startovní pozici v jeho devatenáctileté kariéře.

Startovní procedura byla zalita zlatavými paprsky pomalu zapadajícího Slunce. Bylo příjemné teplo, 26 stupňů Celsia. Vettel si nejdříve vedoucí pozici pohlídal, ve druhé zatáčce se ovšem dostal mimo trať s defektem (způsobeným snad širokým výjezdem přes obrubník?) zadní pneumatiky! Bylo to letos poprvé, co se čtyřiadvacetiletý německý závodník dostal do podobné situace. Výborné první kolo odjel Alonso, který předjel Webbera i Buttona a dostal se na druhé místo za Hamiltona. Vettel se mezitím dostal do boxů, jeho vůz ale jízdu přes celý okruh pouze na třech kolech nevydržel a pilot Red Bullu tak letos poprvé odstoupil ze závodu!

V pátém kole si v DRS zónách své pozice měnili Webber s Buttonem, jednou byl vpředu Australan, podruhé zase Brit. Situace se poté vcelku uklidnila, rozestupy mezi jezdci nedovolovaly příliš mnoho soubojů, k příjemným výjimkám patřil například pohledný souboj Buemiho a di Resty. Ve třináctém kole si Button rádiem stěžoval na blíže nespecifikované problémy – později se ukázalo, že na vině je KERS. To pomohlo Webberovi Buttona dojet a zle na něj dotírat. Souboj se neobešel bez kontaktu.

V šestnáctém kole již byly obří reflektory podél trati rozsvíceny a začala první vlna zastávek v boxech. Tu započal Felipe Massa (piloti Sauberu a Senna byli v boxech už na samém začátku závodu, jejich zastávky ovšem nebyly plánované – Senna sázel na výjezd safety caru). Vše proběhlo v pořádku i v případě Alonsa a závodníků McLarenu – stáj z Wokingu vsadila na zajímavou strategii, Hamilton s Buttonem totiž byli v boxech velice těsně za sebou, mechanici se na Buttona museli připravit za pouhých šest sekund. Webberovi ovšem zastávka nevyšla. Na trať se vrátil až daleko za Massou.

Sébastien Buemi ze závodu odstoupil pro problémy se zavěšením. V polovině závodu stále vedl Hamilton před Alonsem a Buttonem. Ve třicátém kole si Webber došlápl na Massu, před Brazilcem ovšem nezůstal dlouho. Maldonado si neužíval zrovna vydařený závod. V krátkém sledu byl dvakrát vyšetřován za ignorování modrých vlajek. Boxy za stejný prohřešek musel projet také Senna. Druhou sérii pitstopů na špici započali Webber s Buttonem. Prvně jmenovaný zvolil měkčí směs, druhý pro změnu tvrdší.

Deset kol před koncem bylo pořadí následující – vedl Hamilton před Alonsem, Rosbergem (ten však měl za sebou pouze jednu zastávku), Webberem, Buttonem a Massou. Webber byl v tuto fázi závodu nejrychlejším jezdcem na trati. Měl k tomu také důvod, potřeboval ještě jednou do boxů a musel si najet dostatečný náskok, aby se po návratu na trať udržel před Massou. Ten mu ovšem velice usnadnil práci, Massa své ferrari neudržel na trati a dostal se do hodin. Dalo se očekávat, že Webber přezutí na tvrdší směs ponechá na samotný závěr. Na trať se vrátil na čtvrté pozici.

Vítězství už Hamiltonovi nemohl nikdo sebrat (první místo věnoval své matce, která dnes slaví narozeniny). Na samotných hranicích možností svého monopostu jedoucí Alonso ukořistil druhé místo, na třetí nejvyšší stupínek se postavil Button. Zbytek bodů si rozdělili Webber, Massa, Rosberg, Schumacher, Sutil, di Resta a Kobajaši.

P. Jezdec Tým Kola Čas/ztráta
1 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 55 1:37:11,9 h
2 Fernando Alonso Ferrari 55 +8,4 s
3 Jenson Button McLaren-Mercedes 55 +25,8 s
4 Mark Webber RBR-Renault 55 +35,7 s
5 Felipe Massa Ferrari 55 +50,5 s
6 Nico Rosberg Mercedes 55 +52,3 s
7 Michael Schumacher Mercedes 55 +75,9 s
8 Adrian Sutil Force India-Mercedes 55 +77,1 s
9 Paul di Resta Force India-Mercedes 55 +100,0 s
10 Kamuj Kobajaši Sauber-Ferrari 54 +1 kolo
11 Sergio Pérez Sauber-Ferrari 54 +1 kolo
12 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 54 +1 kolo
13 Vitalij Petrov Renault 54 +1 kolo
14 Pastor Maldonado Williams-Cosworth 54 +1 kolo
15 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 54 +1 kolo
16 Bruno Senna Renault 54 +1 kolo
17 Heikki Kovalainen Lotus-Renault 54 +1 kolo
18 Jarno Trulli Lotus-Renault 53 +2 kola
19 Timo Glock Virgin-Cosworth 53 +2 kola
20 Vitantonio Liuzzi HRT-Cosworth 53 +2 kola
- Daniel Ricciardo HRT-Cosworth 48 +7 kol
- Sebastien Buemi STR-Ferrari 19 +36 kol
- Jérôme d'Ambrosio Virgin-Cosworth 18 +37 kol
- Sebastian Vettel RBR-Renault 1 +54 kol

Doporučujeme

Články odjinud