Uzavírá se F1 pro nové týmy? Kdo bude chtít jezdit ve F1, musí zaplatit všem stávajícím týmům | Foto: Getty Images / Peter Fox

Foto: Getty Images / Peter Fox

Uzavírá se F1 pro nové týmy? Kdo bude chtít jezdit ve F1, musí zaplatit všem stávajícím týmům

Posledním novým týmem ve formuli 1 byl Haas. V posledních letech se sice sem tam objeví spekulace o novém kandidátovi na vstup, ale zatím nikdy nešlo o nic jednoznačně vážného. Nyní se pro nové týmy objevila nová překážka.

Pokud někdo zvažoval vstup do formule 1, tak bude mít zřejmě smíšené pocity. Nová pravidla sice přímo neusnadňují vstup ale usnadní přežití. Zaveden bude rozpočtový strop a změní se také technická pravidla. 

Nová Concordská dohoda jde ale opačným směrem. Podle nových komerčních smluv má být rozdělení peněz spravedlivější. Na druhou stranu se stále rozděluje jedna hromada peněz. Současné týmy měly obavy, že do F1 vstoupí nové týmy, dostanou peníze a dojde tak k „rozředění prostředků“.

Ve snaze zajistit, aby týmy měly určitý stupeň stability, pokud jde o jejich příjmy, bylo dohodnuto, že každý nový tým, který se chce postavit na startovní rošt formule 1, musí zaplatit každému ze svých soupeřů 20 milionů dolarů – celkem tedy 200 milionů dolarů.

Doporučujeme

Články odjinud