Uvolněné čtení na neděli: Co jste dělali, když...

... jste se dozvěděli o Schumacherově návratu.

Lidstvo jednou za čas zažije událost, která se vyznačuje tak velkou důležitostí, že už člověk nikdy nezapomene, co zrovna dělal a kde byl, když se o ní dozvěděl. Pád concordu Air France, smrt princezny Diany, 11. září...

Když se hledala náhrada za Felipeho Massu, nenašel se nejspíš nikdo, koho by nenapadl Michael Schumacher. Znělo to ale příliš šíleně než aby to byla pravda. Navíc jsme byli skutečně přesvědčeni, že Schumacher by tu auru žijící legendy nevystavoval žádnému riziku. A navíc pár kilo přibral.

Byla středa a během předcházející noci jsem se od britských kolegů dozvěděl o narychlo svolané tiskovce BMW. Ještě v noci jsem sepisoval nějaké podklady na toto téma, abyste je měli v ranní poště. Byla to bomba, protože se něco čekalo spíše od Toyoty či Renaultu, ne BMW.

Ve středu v podvečer jsem byl s Pavlem Turkem na jednání s jedním z našich dodavatelů služeb. Přirozeně jsme se bavili na téma formule 1, zejména BMW a Felipeho Massy. Musím se stále ještě smát, když si vzpomenu, jak jsme bez jakýchkoli pochyb Schumacherův návrat zamítli s uvedením široké škály odůvodnění. Celá věc je o to pikantnější, že s ohledem na časové porovnání to už muselo být v době, kdy Ferrari vydalo svou tiskovou zprávu!

Po schůzce jsme se rozešli každý svým směrem. Já se vydal na cestu do zahraničí, když mi volá jeden novinář.

"Jestli víte, proč vám volám?" ptá se.

A já, ve své obvykle neúspěšné snaze být vtipný a zahrát divadélko, že o žádném rozhodnutí BMW nevím, jsem odpověděl:

"Určitě se chcete zeptat, co říkám na debut Jaimeho Alguersuraiho při GP Maďarska," říkám. A abych tomu nasadil korunu, přepnu hned vzápětí do seriozního módu: "Néé, voláte kvůli BMW."

"Schumi se vrací," zaznělo jen suše na druhé straně. To zafungovalo jako rozbuška divokých myšlenkových pochodů. Aha, ten pán si ze mě střílí. Nebyl by první ani poslední.

"Komu jste to naletěl?" ptám se zuřivě cloumán okamžitou touhou ověřit si informace z vlastních zdrojů.

"Je to na Schumacherových stránkách," byla odpověd. To už znělo vážně. Smršť myšlenek a vzpomínek na to, co všechno Schumacher v posledních třech letech dělal a zda by to vůbec bylo teoreticky možné, střídala analýza toho, co jsme kde zanedbali, že lidé informují nás o nečem, o čem bychom měli informovat my je!

"Nó, jste první, kdo mi to říká," poodhaluji naprostou bezmocnost a novinář pochopil, že z rozhovoru nebude vůbec nic. Že nešlo o vtip jsem pochopil nalezením dvou zmeškaných hovorů od Pavla. Smáli jsme se mé epizodě, protože ta jeho byla jako přes kopírák!

Pavel byl na cestě ze zmíněného jednání, když mu volají nadšení pracovníci zpravodajství Novy, aby je požádali o komentář.

"To jste naletěli na nějaký vtip," říká Pavel, který už ale nabírá směr Barrandov. Pokud jste sledovali zprávy, nemohli jste přehlédnout, že i Pavel tuto zprávu přijal s nadšením.

Zpráva zapůsobila jako lavina, telefon jeden za druhým. Během nich jsme se s mnohými kolegy shodli, že je to dobrá zpráva pro celou F1 a nakonec i pro naši práci, což jsem shrnul zde.

Ferrari se opravdu rozhodlo rychle, před svou tiskovou zprávou nestihlo informovat ani šéfy F1, kteří vědí úplně o všem.

Max Mosley vzpomíná:

"Byl jsem zrovna ve svém sídle v Monaku a zrovna jsem telefonoval s Berniem Ecclestonem. Přitom koukám, jak se na televizi objevila zpráva: Schumacher se vrací. 'Hele, Bernie,' povídám. 'Schumacher se skutečně vrací do F1?' Bernie nevěděl vůbec nic. 'Jak by to udělal? Kdepak. Nikdy.' A já říkám: 'Ale teď je to v televizi.' Bernie jen padl v úžas."

Šokující oznámení už veřejnost postupně vstřebala a vystřídal jej obvyklý režim: pochybnosti, kontroverze, analýzy, odhady, debaty... Ale opravdu věřím, že jen málokdo zapomene, co dělal v dobu, když se dozvěděl, že se Schumacher vrací.

Co jste dělali vy, když jste se dozvěděli, že se Schumacher vrací, a máte s tím spojený nějaký pikantní zážitek? Ty nejlepší (a správně české/slovenské) otiskneme v F1magu. Můžete psát přímo do diskuze nebo na e-mail F1mag@f1sports.cz.

http://twitter.com/f1sports

Doporučujeme

Články odjinud