Útočit na Alonsa jsme Pérezovi nezakázali, brání se Sauber

Útočit na Alonsa jsme Pérezovi nezakázali, brání se Sauber

Bezprostředně po Velké ceně Malajsie se v Kuala Lumpur vyrojila podezření, že byl závod zmanipulován. Sergio Pérez údajně dostal zákaz připravit Fernanda Alonsa o první místo.

Peter Sauber na pomluvy okamžitě zareagoval. V rozhovoru pro Autosport popřel, že by jeho tým dával jezdci jakékoliv instrukce mající za cíl ponechat Alonsovi  první místo.

Zlé jazyky však i nadále tvrdí, že Sauber vyšel vstříc svému dodavateli motorů, který nutně potřeboval v Malajsii uchvátit vítězství. Celá situace se navíc nápadně podobá té, která vznikla  při GP Německa 2010 mezi Massou a Alonsem. Stačila jedna inženýrova věta do vysílačky a Fernando Alonso si dojel pro vítězství.

Tentokrát se celý problém točí kolem kontroverzního pokynu Pérezova inženýra, jenž ke konci závodu nabádal jezdce k opatrnosti. "Checo, buď opatrný, potřebujeme tuhle pozici, potřebujeme tuhle pozici," dvakrát zopakoval inženýr do vysílačky.

Krátce po vyřčení této věty Pérez vyjel mimo trať a ztratil tak drahocenný čas. Přišel tím o veškeré šance Španěla porazit.

Peter Sauber vše ale popírá: "Řekli jsme mu, aby byl opatrný, protože jsme potřebovali ten výsledek. Za námi totiž všichni naši rivalové bodovali."

"Potřebovali jsme ten výsledek, ne tu pozici. Tady vzniklo jisté nedorozumění. Za námi naši konkurenti, týmy ze středu pole, získali body. Bylo tedy důležité, abychom si udrželi ten výsledek, ne pozici," rozčiluje se.

Na otázku, zda vůbec došlo k nějaké konzultaci dané situace s Ferrari, zazněla odpověď: "Na sto procent ne. Neměli jsme žádnou debatu o Checovi (přezdívka Péreze) ani o umístění," tvrdí zarytě Sauber.

Doporučujeme

Články odjinud