USF1 závodí už teď: s časem

Deset měsíců je šibeniční termín.

Světová rada pro příští sezonu schválila rozpočtové limity (čtěte zde), ale od té doby žádná další zmínka. Přitom zavést toto pravidlo do života včetně uvažovaných technických rozdílů mezi vozy týmů s rozpočtovými limity a bez nich (motory bez omezených otáček, větší aerodynamická volnost a pod.) není práce na měsíc.

Přibližně tři týmy mají o využití limitu zájem a další dva nebo tři o něm uvažují, a to včetně nového amerického týmu USF1 (mezitím přejmenovaného na USGPE a brzy přejmenovaného na US-F1 Team).

FIA má ještě tak šest týdnů, aby představila přesná pravidla, podle kterých mají zájemci stavět auta. K dispozici navíc musí být jednotné motory pro tyto týmy (Cosworth) a převodovky. Pokud to FIA nestihne, s kratší přípravou porostou náklady a s tím padne celý smysl rozpočtových limitů. Už nyní se beztak zvažuje navýšení limitu o 10 nebo 20 milionů eur.

US-F1 Team tak už nyní jede závod s časem. Sami Američané si dali termín polovinu května, a není to jen o autě: je potřeba dát dohromady celou organizaci, vývojové systémy, výrobu, logistiku, marketing, sponzoring, závodní tým a tak dále. Deset měsíců je šibeniční termín i pro zkušený a zavedený tým, natož pro nováčka, a každý týden navýší riziko odsunu do roku 2011.

Doporučujeme

Články odjinud