Usain Bolt vs. Lotus E20 na 100 metrů

Usain Bolt vs. Lotus E20 na 100 metrů

Tým Lotus si zkrátil čas letní přestávky srovnáním výkonnosti špičkového atleta s vozem formule 1. Jde především o vzdání holdu nejrychlejšímu muži planety.

Usain Bolt v neděli obhájil olympijské zlato v královské disciplíně sprintu na 100 metrů. A jak by Jamajčan obstál ve srovnání s Lotusem E20?

Čas na kolo
Světový rekord na 100 metrů drží právě Bolt, připsal si ho v roce 2009 s časem 9,58 sekundy, včetně oslav!

E20 by sice mělo pomalejší rozjezd, ale stejnou vzdálenost by ujelo za 4,25 sekundy (i když jistý Fin by na konci asi nezvolnil, aby slavil).

Maximální rychlost
Při sprintu na 100 metrů vyvine Bolt maximální rychlost 44,72 km/h ve zhruba třech čtvrtinách trati.

E20 by zrychlovalo po celou dobu až do cíle, kde by po 100 metrech dosáhlo 150 km/h. To je více než trojnásobek Boltovy rychlosti a méně než polovina maximální rychlosti vozu.

Palivo
Bolt přiznal, že si nedělá moc těžkou hlavu se stravou, před svým zlatým sprintem na předchozí olympiádě si dal dvojitou porci kuřecích nuget.

E20 se živí výhradně benzínem značky TOTAL. Lotus dodává, že to asi není ta zdravější možnost...

Aerodynamika
Zatímco Bolt měří na výšku 1,95 metru, E20 je přikrčená u země ve výšce 0,95 metru. Na druhé straně je ale jamajský atlet určitě užší, než 1,8 metru, které má enstonský monopost...

Hmotnost
Bolt váží 94 kilogramů, což se může zdát jako velká hmotnost na rychlé rozpohybování do sprintu, ovšem významnou část tvoří svalstvo.

Na druhé straně E20 váží 640 kilogramů, ovšem včetně jezdce, kamer a závaží.

Medaile
Bolt má na kontě už čtyři zlaté olympijské medaile, přičemž na světových šampionátech posbíral dalších pět zlatých medailí a dvě stříbrné.

E20 soutěží mnohem kratší dobu, zatím jen polovinu sezóny 2012, a v té získalo čtyři stříbrné a čtyři bronzové medaile.

Doporučujeme

Články odjinud