Úderná dvojka Schumacher - Vettel opět vyhrála Závod šampionů

Úderná dvojka Schumacher - Vettel opět vyhrála Závod šampionů

Německý dream team ovládl Pohár národů již pošesté za sebou. Ve finále piloti s celkem deseti tituly mistra světa na kontě porazili reprezentaci Francie.

Pohár národů je specifická disciplina Závodu šampionů. Koná se od roku 1999 a je zajímavý tím, že v něm soupeří několik týmů složených ze dvojic jezdců stejné národnosti. Každý z jezdců závodí s pilotem soupeřícího týmu/národa podobným způsobem, jako tomu je v individuální soutěži. Pokud je po jízdách obou závodníků skóre 1-1, do rozhodujícího rozjezdu nastoupí vítězové.

V současnosti Pohár národů nejprve obsahuje takzvané boje ve skupinách. Celkově čtyři nejúspěšnější dvojice (dle počtu vítězství) postoupí do semifinále, které již funguje podle klasického vyřazovacího systému. Složení skupin v tomto roce bylo následující:

Skupina A:

Tým Francie (Sébastien Ogier, Romain Grosjean)

Tým Velké Británie (David Coulthard, Andy Priaulx)

Tým Amerik (Ryan Hunter-Reay , Benito Guerra)

Tým All Stars (Tom Kristensen, Jorge Lorenzo)

Skupina B:

Tým Německa (Michael Schumacher, Sebastian Vettel)

Tým Thajska (Nattavude Charoensukawattana, Tin Sritrai)

Tým Austrálie (Mick Doohan, Jamie Whincup)

Tým Indie (Narajn Kartykejan, Karun Čandhok)

 

Letošní ročník Závodu šampionů se koná v Bangkoku. Schumacher s Vettelem neprohráli jedinou jízdu a hladce si tak dojeli pro rekordní šestý triumf v řadě. Ve finále Schumacher porazil Grosjeana (ten se v poslední zatáčce dopustil chyby) a Vettel Ogiera. Účastníci akce se museli poprat s pestrým výběrem různých vozů - letos přišly na řadu např. Lamborghini Gallardo Super Trofeo, Audi R8, Volkswagen Scirocco či KTM X-Bow.

Schumacher ihned po závodě avizoval, že se akce hodlá účastnit i příští rok, kdy hodlá útočit na sedmý triumf v řadě. Závody tohoto typu jsou ostatně ideální způsob, jak ukojit Schumacherovu touhu po troše adrenalinu:

"Určitě, budeme tu, je to naše povinnost! Sedmička je moje šťastné číslo, takže pojedeme, co to půjde!"

Zítra, tedy v neděli 16. prosince, je na programu individuální soutěž Závodu šampionů. 

Doporučujeme

Články odjinud