Účelový výjezd safery caru a zkratky

"Pro Massu se misky vah neustále houpaly kolem neutrální polohy a je fér říci, že do druhé mističky Hamiltonovi občas nějakým valounkem přispěl."

 

Felipeho Massu trápí Singapur 2008 v souvislosti s následnou porážkou v boji o titul ještě letos. A nejspíš dlouho ještě trápit bude. A je co se divit? Ze Singapuru 2008 odjel bez bodu, ačkoli byl suverénem víkendu a deset bodů bylo v kapse. Podstatně více než jeden bod, který mu k zisku titulu v závěru Velké ceny Brazílie 2008 scházel.

Piquetův podfuk s úmyslnou havárií Massa prokoukl mezi prvními, ačkoli se mu podle vlastních slov nikdo nepřiznal.

"Chtěl jsem slyšet pravdu, protože mi přišlo, že to, co se stalo, byla až dokonalá souhra okolností," řekl Massa.

Statečnost a grácie, se kterou porážku v Sao Paulu přijal, zaslouží maximální úctu. Je fér říci, že jej o titul mistra světa připravil Renault. Ale Renault sám na to nestačil.

Piquetova havárie by neměla vliv na Massu mistra světa, nebýt chybky při Velké ceně Malajsie, kde v hodinách skončil ve štěrkové zóně po nevynucené chybě. O závod dřív v Melbourne odstoupil pro poruchu motoru, stejně jako v Maďarsku z prvního místa tři kola před cílem! A zapomenout nesmíme na taneční piruety na deštěm smáčeném Silverstonu. To je téměř 30 bodů a to jsem přihmouřil očko nad skandálně prominutou penalizací ve Valencii.

Oproti tomu skutečný šampion Lewis Hamilton chyboval v Kanadě, po které mu bylo doporučeno vrátit se do autoškoly. A to bylo Hamiltonovo jediné odstoupení.

Jinými slovy: pro Massu se misky vah neustále houpaly kolem neutrální polohy a je fér říci, že do druhé mističky Hamiltonovi občas nějakým valounkem přispěl. Že za definitivní přehoupnutí na Hamiltonovu stranu může pírko v podobě Piquetovy nehody není důvodem pro dlouhotrvající pláč.

Nakonec, Piquet Massovu ztrátu v Singapuru nijak nezapříčinil. Piquet svou kolizí Massu ze závodu nevyřadil a ani Massa nenajel na trosky jeho vozu, které mohly znamenat odstoupení ze závodu. Byl to safety car, při jehož výjezdu Ferrari nezvládlo Massovu zastávku a tento safety car lze s nadhledem brát jako záměrné zdramatizování do té doby nudného závodu.

Je to tisíckrát lepší než Ecclestonem navrhované... zkratky!

Doporučujeme

Články odjinud