U Brawn GP uznávají, že Red Bull nebyl k dostižení

DOPLNĚNÉ VYDÁNÍ.

Brawn GP je i po Grand Prix Číny lídrem šampionátu, stejně tak Jenson Button je v čele průběžného pořadí mezi jezdci. Bílé vozy se však dnes chtě nechtě musely sklonit před týmem Red Bull, který získal svůj suverénně nejlepší výsledek v dosavadním působení ve formuli 1.

Jenson Button se sice na několik okamžiků také podíval na první místo, bylo to však v době, kdy měl Sebastian Vettel na svém kontě o jednu zastávku u mechaniků více. Náročný závod, kdy byla viditelnost v určitých okamžicích téměř nulová a výjezdy safety caru týmům značně zkomplikovaly strategie, Button dokončil na třetím místě, před svým kolegou Rubensem Barrichellem.

"Webberovi a Vettelovi jsme se nemohli rovnat, ale zisk šesti bodů je velice dobrý. Konzistentně dobré výsledky jsou extrémně důležité. Na trati jsem nekličoval proto, že bych chtěl někoho zablokovat. Jednoduše jsem se snažil zahřát pneumatiky.

Rubens i já jsme se trochu trápili, nevím, co to zapříčinilo. Auto se chovalo trochu jinak. Tento problém do budoucna vyřešíme. Myslím, že skoro každý se dostával do aquaplaningu, před poslední zatáčkou to bylo opravdu bláznivé. Utvořilo se tam jezírko, nedalo se tam brzdit. Na několika dalších místech to bylo hodně podobné. Když pneumatiky nebyly dostatečně zahřáté, začaly vibrovat.

Byl to obtížný závod, kolo co kolo jsem se bál, že auto zahrabu někde mimo trať. Už jen dojet tento závod je úspěch, zisk umístění na stupních vítězů je výborný," řekl Button.

Rubens Barrichello zejména v úvodu závodu na nejrychlejší vozy viditelně ztrácel a brzy se propadl za svého týmového kolegu. Problémy však byly zřejmě spíše technického charakteru.

"Byl to těžký závod. Dnešní podmínky představovaly pro jezdce velkou výzvu. V prvních devatenácti kolech mi fungovaly jen tři brzdové kotouče, což poněkud ztížilo mojí snahu udržet vůz na trati. Po první zastávce naštěstí problém odezněl, brzda se zahřála a mohl jsem jet rychle. V té době už však bohužel bylo příliš pozdě. Podařilo se nám nicméně dostat vůz do cíle a získat tolik bodů, kolik bylo za daných těžkých podmínek možné. Myslím, že musíme být spokojení," řekl Barrichello.

Pneumatiky označil za hlavní příčinu problémů i šéf týmu Ross Brawn.

"Jsme stále v dobré pozici. Nebyli jsme dnes úplně rychlí, v okamžicích, kdy bylo na trati nejvíc vody, se pilotům jelo velmi těžko. Red Bull odvedl skvělou práci. Po zajetí safety caru do boxů jsme měli problémy s nízkou teplotou pneumatik. Mohl to být jeden z faktorů, které významně ovlivnily závod, po vyjetí od mechaniků to totiž nebylo tak zlé. Když byly pneumatiky zahřáté, neměli jsme problémy. Rubens dokonce zajel nejrychlejší kolo závodu.

Fakt, že jsme zklamaní ze zisku třetího a čtvrtého místa, říká mnohé," řekl Ross Brawn.

 

Doporučujeme

Články odjinud