Týmy znovu přemýšlejí o koupi práv na formuli 1

Týmy znovu přemýšlejí o koupi práv na formuli 1

Téma možné změny majitele formule 1 zažilo krátké období klidu, ale ve Spa se týmy začaly znovu bavit o možnosti koupit si svůj sport.

Diskuze o vlastnictví formule 1 rozpoutal letos zájem Ruperta Murdocha o koupi obchodních práv. Bernie Ecclestone říkal, že se takový prodej neuskuteční, protože současný majitel CVC prodávat nechce.

Toto téma ale rychle utichlo, zřejmě především proto, že každá strana teď musí řešit svůj vlastní skandál. Murdocha v Británii zasáhla aféra s nelegálním odposloucháváním telefonů novináři z listu News of the World, zatímco Ecclestone a CVC čelí korupční aféře týkající se prodeje formule 1 z roku 2005.

Téma změny majitele ale znovu otevírají týmy, podle Auto Motor und Sport plánují provést studii, která by měla zjistit, jestli je reálné, aby koupily obchodní práva na formuli 1. Mezi stájemi ale nepanuje jednotný názor, podle Red Bullu je takový krok neproveditelný. Odpůrci koupě práv argumentují tím, že víc než polovina týmů má problémy ufinancovat svůj vlastní provoz, takže těžko můžou uvažovat o koupi formule 1.

Vliv na vývoj v této oblasti bude jistě mít kauza Gribkowsky. Investoři začínají být velmi nervózní a kladou CVC nepříjemné otázky týkající se korupční aféry z roku 2005. Klíčové bude, jak dopadne soud s Gribkowskym a jestli se němečtí žalobci odhodlají obvinit Bernieho Ecclestona. Pokud ano, mohla by se formule 1 stát pro CVC nežádoucím aktivem.

Doporučujeme

Články odjinud