Týmy stvrdily návrat k pravidlům bez rozpočtového stropu

Ale nezavázaly se ke snižování nákladů na úroveň z devadesátých let.

Týmy formule 1 dnes jednaly s Mezinárodní automobilovou federací o pravidlech pro příští sezónu. Obě strany potvrdily návrat k regulím bez rozpočtového stropu, ale týmy se zatím nezavázaly k dříve  dohodnutému snižování nákladů.

"Na základě rozhodnutí Světové rady z 24. června o návratu ke Sportovním a Technickým pravidlům ve verzi z doby před 29. dubnem se dnes FIA setkala s týmy, které jsou zapsány do šampionátu 2010, aby získala jejich souhlas pro tyto změny," uvedla federace ve svém prohlášení.

"Všechny změny byly schváleny, kromě zachování povinné minimální hmotnosti vozu 620 kg a podpisu právně závazné dohody mezi všemi týmy soutěžícími v roce 2010 o snížení nákladů na úroveň za začátku devadesátých let, a to v průběhu dvou roků, tak jak slíbili představitelé FOTA 24. června v Paříži."

"Osm týmů FOTA bylo pozváno na jednání o jejich dalších návrzích pro rok 2010. Žádné další diskuze ale bohužel nebyly možné, protože FOTA z jednání odešla."

Týmům FOTA se tedy podařilo formálně stvrdit zrušení rozpočtového stropu spolu s technickými výhodami, které ho doprovázely. Souhlasily s tím všechny týmy zapsané do ročníku 2010, tedy i Williams, Force India, USF1, Manor GP a Campos Racing.

Jelikož se ale týmy zatím nezavázaly ke snižování nákladů na úroveň z devadesátých let, v tuto chvíli jim nic nebrání utrácet v roce 2010 podle libosti. Povinná minimální hmotnost vozů byla v pravidlech navýšena ze současných 605 na 620 kg kvůli snazší integraci KERS. Týmy se ale už dříve dohodly, že tyto systémy příští rok používat nebudou.

Z tónu FIA je zřejmé, že atmosféra zdaleka není uvolněná. FOTA navíc reagovala prohlášením, že podle sdělení Charlieho Whitinga není osm týmů zapsáno do šampionátu 2010.

Doporučujeme

Články odjinud