Týmy stále nevyřešily, kdo by měl kontrolovat Dohodou o omezení zdrojů

Týmy stále nevyřešily, kdo by měl kontrolovat Dohodou o omezení zdrojů

Jednání Asociace týmů F1 se v Abú Zabí neuskutečnilo, přesto přetrvává vůle spory o Dohodu o omezení zdrojů vyřešit. Zatím ale nepanuje shoda na způsobu.

Dohoda o omezení zdrojů, která pro týmy představuje výdajové stropy v určitých oblastech, je jádrem sporu víceméně už rok. Padají totiž různá obvinění o jejím nedodržování, takže převážil názor, že je třeba její plnění důsledně kontrolovat.

Zásadní otázkou teď je, kdo má kontrolovat účetnictví týmů. "Rozdíly v názorech panují o úrovni zapojení externího auditora," vysvětloval šéf McLarenu Martin Whitmarsh pro Autosport. "Názor McLarenu je takový, že k nám může přijít kdokoliv, dívat se a kontrolovat, co bude chtít."

"Některé ostatní týmy mají z obchodních důvodů mateřskou společnost a patří do většího byznysu, takže říkají, že nechtějí, aby k nim někdo chodil koukat do jejich dokumentů. Pro takové věci musíme mít pochopení a neříkat hned, že to znamená, že podvádějí."

Týmy ale většinou souhlasí, že by dodržování dohodnutých výdajových omezení měla kontrolovat třetí strana, aby další fungování asociace týmů neohrožovaly hádky. Mohla by to být Mezinárodní automobilová federace.

"Myslím, že se blížíme řešení, protože teď alespoň jdeme vpřed, předkládají se návrhy a diskutuje se," komentoval šéf týmu Renault Eric Boullier. "Měli bychom přehodnotit status FOTA a vytěsnit takové citlivé diskuze, aby to kontrolovala FIA. FOTA musí být konstruktivním nástrojem pro všechny týmy."

Jednání týmů na téma Dohody o omezení zdrojů by se mělo uskutečnit v Brazílii. Ve hře jsou blíže nespecifikované návrhy změn ze strany Red Bullu a Ferrari.

Doporučujeme

Články odjinud