Týmy se budou snažit vyhnout překvapením s pneumatikami, úspěch je nejistý

Týmy se budou snažit vyhnout překvapením s pneumatikami, úspěch je nejistý

Rok 2013 přinese upravené pneumatiky Pirelli a týmy dělají vše pro to, aby se nedostaly do problémů jako na začátku letošní sezóny.

V úvodní fázi letošního šampionátu se většina stájí trápila s pneumatikami, nedokázaly je udržet v provozních teplotách, což mělo za následek zhoršenou výkonnost a často také degradaci obutí. Ani teď jim všichni nerozumí stoprocentně.

"Určitě to byl letos tak trochu šok pro všechny týmy," přiznal technický šéf McLarenu Paddy Lowe v rozhovoru pro Autosport. "A poučili jsme se z toho."

Jedním z hlavních úkolů inženýrů proto je lepší příprava na pneumatiky 2013. Pirelli v současnosti finalizuje specifikaci nového obutí a dává ho k dispozici všem týmům. Tyto informace však nemusejí stačit.

"To, co jsme měli (pneumatiky) letos, bylo ve srovnání s loňským rokem velkým překvapením pro všechny, ale dodaná data tomu nenasvědčovala, takže uvidíme," pokračoval Lowe.

"Data vám řeknou tvrdá fakta, jako jsou hmotnost a tvar, a tyto věci můžete využít při vývoji. Ale co se týče chování směsí v rámci jejich životnosti, o tom žádná data nejsou. Jsou to věci, které zjistíte, když je používáte. Budeme na tom tvrdě pracovat."

Lépe se připravit na nové pneumatiky samozřejmě chce také Williams. Provozní šéf stáje z Grove Mark Gillan přiznal, že přípravy na letošní obutí týmy podcenily. "Asi ano. Nemyslím si, že by kdokoliv, my tedy určitě ne, předpokládal, že se sezóna bude vyvíjet, jak se vyvíjí, závody jsou díky tomu vzrušující.

"Ještě nemáme všechna data k příštímu roku, ale určitě věnujeme větší pozornost tomu, co se děje."

Týmy už vědí, že pneumatiky budou mít upravené téměř všechny vlastnosti, od tvarů, přes směsi až po hmotnost.

"Jsou o dost těžší, což mě překvapilo," potvrdil Lowe. "Vzhledem k tomu, že ty změny neměly být podstatné, předpokládal bych, že nedojde k velké změně hmotnosti, ale ta změna hmotnosti je velká."

Doporučujeme

Články odjinud