Týmy podepsaly novou dohodu o omezení zdrojů

Týmy podepsaly novou dohodu o omezení zdrojů

Formule 1 musí šetřit a za tímto účelem sepsaly loni týmy tak zvanou dohodu o omezení zdrojů. Ta se v Singapuru dočkala prodloužení až do roku 2017.

RRA (resource restriction agreement) je cestou, jak se formule 1 má dostat na úroveň nákladů z devadesátých let, jak týmy slíbily při loňském uzavření míru s FIA. Max Mosley chtěl tehdy prosadit dobrovolný rozpočtový strop, ale týmy v čele s Ferrari ho tvrdě odmítaly. Nakonec se ovšem na sérii různých stropů dohodly, ale z marketingových důvodů smlouvu nazývají "dohodou o omezení zdrojů" a výrazu "strop" se usilovně vyhýbají.

RRA byla původně sepsána s platností do konce příští sezóny a určuje různá omezení v objemu finančních prostředků, které týmy můžou v různých oblastech utratit, či například stanoví, kolik zaměstnanců může stáj maximálně mít na okruhu. Představitelé týmů o RRA neradi hovoří, takže přesný obsah stávající a nové dohody není znám. Má se však za to, že je provázána s Concordskou dohodu, jejíž novou verzi pro období po roce 2012 by bez platné RRA bylo těžké podepsat.

Týmy pouze prozradily, že nová RRA s platností do roku 2017 zmírnila některá omezení a navíc obsahuje klauzuli, která dává každému povinnost případné šedé zóny a jiné nedostatky v dohodě odhalit ostatním a pomoci při hledání řešení, aby nebylo možné nákladová omezení obcházet.

Doporučujeme

Články odjinud